Kulki z ryżu
Składniki:
· 1 szklanka ryżu
· 1 ząbek czosnku
· 1 łyżka oleju
· po 2 łyżki sezamu i pestek słonecznika
· 2 garstki rzeżuchy lub innych kiełków np. słonecznika
· przyprawa jarzynka
· sól, pieprz ziołowy
· do dekoracji liście sałaty i pomidor
Wykonanie
Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć, zeszklić w garnku na oleju. Wsypać dokładnie opłukany i osączony ryż, przesmażyć, zalać ok. 3 szklankami gorącej wody. Dodać jarzynkę, mieszając ugotować na półsypko, przestudzić. Ryż przyprawić solą i pieprzem, z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w sezamie i pestkach słonecznika. Ułożyć na liściach sałaty, posypać rzeżuchą, udekorować cząstkami pomidora.
robix1972