Kulki z ryżu.doc

(20 KB) Pobierz
Kulki z ryżu

Kulki z ryżu

Składniki:

·         1 szklanka ryżu

·         1 ząbek czosnku

·         1 łyżka oleju

·         po 2 łyżki sezamu i pestek słonecznika

·         2 garstki rzeżuchy lub innych kiełków np. słonecznika

·         przyprawa jarzynka

·         sól, pieprz ziołowy

·         do dekoracji liście sałaty i pomidor

Wykonanie

Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć, zeszklić w garnku na oleju. Wsypać dokładnie opłukany i osączony ryż, przesmażyć, zalać ok. 3 szklankami gorącej wody. Dodać jarzynkę, mieszając ugotować na półsypko, przestudzić. Ryż przyprawić solą i pieprzem, z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w sezamie i pestkach słonecznika. Ułożyć na liściach sałaty, posypać rzeżuchą, udekorować cząstkami pomidora.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin