ZACHÓD SŁOŃCA.doc

(20 KB) Pobierz

ZACHÓD SŁOŃCA

 

Poziom trudności:

Dla początkujących

Składniki:

1 kostka palmy
1 łyżka kakao
6 jajek
2 olejki migdałowe
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl. mąki wrocławskiej
1 ½ szkl. cukru
0,5 szkl. maku

Sposób przyrządzenia:

Żółtka, palmę, olej, cukier utrzeć na jednolitą masę, dodając po trochę mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać olejki i pianę z białek ubitą na sztywno, następnie wszystko wymieszać.

PRZYGOTOWANĄ MASĘ PODZIELIĆ NA TRZY CZĘŚCI:
1. Dodać mak, wlać do korytka, zrobić rowek odgarniać na boki.
2. Dodać kakao, wlać na masę makową, też zrobić rowek i odgarniać
na boki.
3. Dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, masę żółtą położyć na
masę kakaową i ładnie wyrównać na całej powierzchni w korytku.

Piec w korytku o długości 26cm. Korytko posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Piec około 50-65 minut w temperaturze 180°C-200° C. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę polukrować cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin