Rumowa baba Erica Lanlarda.doc

(42 KB) Pobierz
Rumowa baba

Rumowa baba

wg Erica Lanlarda

Składniki na babę:

·         3 jaja

·         150 g cukru pudru

·         150 ml ciepłego mleka

·         50 g roztopionego masła

·         120 g mąki pszennej

·         1 łyżeczka suchych drożdży

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Jajka ubić z cukrem na bladą puszystą masę dodać ciepłe mleko, roztopione masło, mąkę wymieszaną z drożdżami. Wszystko razem wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej formy  z kominem i piec przez 50 minut do suchego patyczka.

Składniki na szafranowy krem do ciasta:

·         4 żółtka

·         100g cukru pudru

·         50g mąki kukurydzianej

·         250ml gorącego mleka

·         szczypta szafranu

·         50g masła

·         kropla ekstraktu z wanilii

·         50g rodzynek  namoczonych na noc w 2 łyżkach rumu

Ubić żółtka i cukier puder, a następnie dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać na gładką masę. Dodać gorące mleko, a następnie przelać do garnka, dodać szafran i gotować, aż zgęstnieje. Do gęstej masy dodać masło oraz wanilię. Dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin