Sałatka z blanszowanych sikających krewetek.pdf
(
114 KB
)
Pobierz
Sałatka z blanszowanych sikających
krewetek
Przepis z programu
Kylie Kwong: Moje Chiny
(odc.2)
ilość osób:
4
trudność:
łatwe
Składniki
1x750 g żywy homar
(ponieważ „sikające krewetki”, czyli krewetki modliszkowate są praktycznie niedostępne
poza Azją, używam mniej egzotycznego skorupiaka)
1 mały ogórek, przekrojony wzdłuż na pół, a następnie na ukośne plasterki grube na jakieś 5
mm
3 dymki, pokrojone w cienkie paski
�½ szklanki kiełków fasoli mung
�½ szklanki kiełków soi
1 duże czerwone chili, pokrojone w cienkie plasterki
1/3 szklanki liści kolendry
Dressing
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki brązowego octu ryżowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie
Zagotuj wodę w dużym garnku, włóż do niej homara i gotuj przez 4 minuty. Wyjmij, osusz i
zostaw w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Przetnij homara na pół wzdłuż, wyjmij
mięso i pokrój je na 1 cm kawałki. Odstaw na bok. Zrób dressing – wystarczy wymieszać
wszystkie składniki. Dadaj mięso z homara i pozostałe składniki do dressingu i delikatnie
wymieszaj. Podawaj na półmisku.
@ Kylie Kwong
Plik z chomika:
tojapatka
Inne pliki z tego folderu:
Wieprzowina dongpo.pdf
(108 KB)
Tofu mapo.pdf
(116 KB)
Szaszłyki jagnięce.pdf
(113 KB)
Smażone ziemniaki z kiełbasą lup cheong i zielonym chili.pdf
(111 KB)
Smażone polędwiczki wieprzowe z suszonym chili.pdf
(111 KB)
Inne foldery tego chomika:
●Kuchenna chemia
2013
ABC gotowania
ABC gotowania 2
Anna Starmach 25 min
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin