Sposoby przygotowania Ostropestu do spożycia i dawkowanie
Napar
Przygotowanie:1 szklanką wrzątku zalać 1 łyżeczkę (ok 4 g) zmielonych nasion. Parzyć 10-15 min.Dawkowanie: pić 3 razy dziennieUwaga:W/g dr Różańskiego sylimaryna nie jest rozpuszczalna w wodzie -- ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Całe nasiona
Można zjadać całe nasiona Ostropestu jak słonecznik
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dawkowanie:
· profilaktycznie 1 płaska łyżeczka np. do herbaty
· przy przewlekłych schorzeniach należy stosować dłużej niż 2 tygodnie, 2x dziennie 1 łyżeczkę np. popijając wodą
Uwaga! Warunkiem skuteczności kuracji jest systematyczność w jej stosowaniu!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nalewka
Składniki: 100g owoców ostropestu plamistego 500ml spirytusu 70%
Czynności:Nasiona ostropestu należy zmielić najlepiej w młynku do kawy. Następnie wsypać do butelki i zalać spirytusem. Trzymać w miejscu ciepłym i zacienionym przez 14 dni. Po tym czasie przefiltrować i przenieść w chłodne miejsce.Dawkowanie:15 kropli w łyżce stołowej przegotowanej wody 3x dziennie.Uwagi:Kuracja nie powinna trwać dłużej niż 2 tygodnie ale należy ją powtarzać co kilka tygodni, gdyż w/g dr Różanskiego: “Dopiero dłuższe zażywanie sylimaryny przynosi efekty, ważne jest bowiem wysycenie komórek i utrzymywanie stałego poziomu związku we krwi.”
babcia_marysia