Galaretka z nóżek 1.Doc

(28 KB) Pobierz



 

 

 

 

 

 

 

Galaretka z nóżek:

 

 

Składniki:

 

1.  2 nóżki wieprzowe (1kg) oczyszczone i umyte,

2.  mała golonka (1/2 kg),

3.  20 dkg skórek wieprzowe ze słoniny lub boczku,

4.  2 ząbki czosnku,

5.  cebula,

6.  liść laurowy,

7.  parę ziaren ziela angielskiego,

8.  sól i pieprz,

9.  jajko na twardo,

10.  parę ziaren groszku zielonego,

11.  marchewka,

12.  szczypta pietruszki (posiekanej). Sposób przyrządzenia:

Nóżki wieprzowe i małą golonkę porąbać na małe kawałki. Można też dodać skórki wieprzowe ze słoniny lub boczku. Zalać zimną wodą i gotować, odpadnie od kości. Na 1/2 h przed końcem gotowania dodać: ząbki czosnku, cebulę, liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz. Następnie wywar odcedzić. Z odcedzonego mięsa wybrać kości i przypraw. Mięso włożyć na powrót do wywaru i zagotować. W porcjowych miseczkach położyć na dnie po plasterku jajka na twardo, parę ziaren zielonego groszku z konserwy, plasterek marchewki z wywaru i szczyptę posiekanej zielonej pietruszki. Na dekorację rozłożyć mięso i zalać je wywarem. Wywar powinien być esencjonalny i powinno go być tylko tyle, by pokrył mięso w miseczce.

 

Przed podaniem galaretkę lekko podważyć nożem i wyłożyć na talerzyk spodem do góry lub salaterkę w której się znajduje włożyć na chwilkę do ciepłej wody (do wysokości galaretki w naczyniu). Nie zdejmować skrzepniętego na powierzchni tłuszczu.

 

Autor: Markus

Zgłoś jeśli naruszono regulamin