Galaretka z nóżek:
Składniki:
1. 2 nóżki wieprzowe (1kg) oczyszczone i umyte,
2. mała golonka (1/2 kg),
3. 20 dkg skórek wieprzowe ze słoniny lub boczku,
4. 2 ząbki czosnku,
5. cebula,
6. liść laurowy,
7. parę ziaren ziela angielskiego,
8. sól i pieprz,
9. jajko na twardo,
10. parę ziaren groszku zielonego,
11. marchewka,
12. szczypta pietruszki (posiekanej). Sposób przyrządzenia:
Nóżki wieprzowe i małą golonkę porąbać na małe kawałki. Można też dodać skórki wieprzowe ze słoniny lub boczku. Zalać zimną wodą i gotować, aż odpadnie od kości. Na 1/2 h przed końcem gotowania dodać: ząbki czosnku, cebulę, liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz. Następnie wywar odcedzić. Z odcedzonego mięsa wybrać kości i przypraw. Mięso włożyć na powrót do wywaru i zagotować. W porcjowych miseczkach położyć na dnie po plasterku jajka na twardo, parę ziaren zielonego groszku z konserwy, plasterek marchewki z wywaru i szczyptę posiekanej zielonej pietruszki. Na tę dekorację rozłożyć mięso i zalać je wywarem. Wywar powinien być esencjonalny i powinno go być tylko tyle, by pokrył mięso w miseczce.
Przed podaniem galaretkę lekko podważyć nożem i wyłożyć na talerzyk spodem do góry lub salaterkę w której się znajduje włożyć na chwilkę do ciepłej wody (do wysokości galaretki w naczyniu). Nie zdejmować skrzepniętego na powierzchni tłuszczu.
Autor: Markus
finiarel