Cesarski omlet z jabłkiem.docx

(316 KB) Pobierz

Kaloryczność: 368,16kcal

KAISERSCHMARRN - austriacki omlet cesarski  z jabłkami

Kaiserschmarrn to jeden z najpopularniejszych deserów, czy dań śniadaniowych. W „lekkim” tłumaczeniu można to przełożyć jako cesarzowy miszmasz, a tak naprawdę to pokrojony, podsmażony omlet. Oprószony cukrem pudrem i podany z powidłami, dżemem lub owocami.

Ilość: jeden omlet

§       Mąka pszenna pełnoziarnista [2 łyżki/30g]

§       Żółtko [2 sztuki/40g]

§       Białko [2 sztuki/70g]

§       Mleko 2% [2 łyżki/30ml]

§       Cukier waniliowy [1 łyżeczka/4g]

§       Cukier [1 łyżeczka/6g]

§       Jabłko [1 sztuka/75g]

=101,70kcal

=142,00kcal

=32,20kcal

=14,70kcal

=15,76kcal

=24,30kcal

=37,50kcal

Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrami, mlekiem i mąką. Dodać kawałki jabłka. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywna pianę. Do utartych żółtek wymieszanych  z kawałkami jabłka, dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników (białka mogą opaść, gdy będziemy mieszać zbyt długo). Omlet trzeba smażyć od razu po przygotowaniu, ponieważ piana z białek może opaść  i  zrobić się wodnista.


http://2.bp.blogspot.com/-O-NScI511pU/UYNeCLBqJxI/AAAAAAAACZQ/FzYWxCmM2OA/s640/IMG_3445.JPG
Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła (łyżeczka masła „extra” to 37,30kcal) wylać masę i smażyć na niewielkim ogniu z jednej strony, aż spód się zetnie. Następnie zsunąć omlet na talerz i wrzucić go z powrotem na patelnię, ale już drugą stroną (jeśli się coś nie uda nie ma się co przejmować, bo to w końcu o to chodzi, aby omlet był w kawałkach).  Gdy omlet już będzie złocisty, porozrywać go na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz  i posypać cukrem pudrem (jedna łyżka cukru pudru to 40,60kcal).

 

***

Wartość energetyczna cesarskiego omletu z jabłkiem (255g) wynosi 368,16kcal

B [g] = 19,55

W [g] = 40,34


http://2.bp.blogspot.com/-tpX5r0jtltw/TmW0F92UpeI/AAAAAAAACgo/YfMWz1lGmZg/s1600/1.jpg
T [g] = 14,18

Najwięcej [B] znajduje się w białkach (7,70), żółtkach (6,52) i mące (4,23). Najwięcej [W] znajduje się w mące (19,62), jabłku (8,56) i cukrze (5,99). Najwięcej [T] znajduje się w żółtkach (12,76).

***

 

Rys historyczny potrawy

Powszechnie uważa się, że potrawa została po raz pierwszy przygotowany dla Cesarza Franciszka Józefa I. Istnieje wiele opowieści na ten temat. Jedna historia wiąże się z Cesarzem i jego żona Elżbietą, która miała. obsesję na punkcie utrzymywania szczupłej talii. Cesarzowa Elżbieta kazała szefowi kuchni przygotowywać dla siebie tylko lekkie desery. Po przedstawieniu omletu przez szefa kuchni stwierdziła, że jest zbyt obfity i nie chciała go zjeść. Zdenerwowany Franciszek Józef zażartował: "Teraz pozwól mi zobaczyć, co za "Schmarrn" (po niemiecku: miszmasz, bałagan, śmieci)nasz kucharz dziś przyrządził". Omlet posmakował mu tak bardzo, że zjadł swoją, jak i porcję żony. Następnie, deser nazwano Kaiserschmarrn w całym kraju.

 


cesarz

http://this-life-tastes-great.blogspot.com/2013/05/cesarski-omlet-kaiserschmarrn.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin