Kulinarne Inspiracje.pdf

(6377 KB) Pobierz
Edited with the trial version of
Foxit Advanced PDF Editor
To remove this notice, visit:
www.foxitsoftware.com/shopping
Kulinarne Inspiracje
Za niewiele ponad miesiąc
pierwsze urodziny bloga.
Wybrałam najlepsze przepisy, które do
tej pory się na nim pojawiły
i stworzyłam wersję PDF.
Przyda Wam się
Miłego gotowania i pieczenia!
Zapraszam na bloga,
i na stronę na Facebooku ;-)
1
1190396064.005.png 1190396064.006.png 1190396064.007.png 1190396064.008.png
Choinka z czekolady –
ugryź Święta!
Konstrukcja choinki:
300 g czekolady dobrej jakości
(min. 70 % masy kakaowej)
kandyzowane owoce, posypki dekoracyjne,
orzechy laskowe
Na krem:
40 g czekolady dobrej jakości
(min. 70 % masy kakaowej)
40 g śmietanki kremówki
300 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
Podgrzać do 50 stopni C. Następnie zdjąć z ognia,
ostudzić do 32 stopni cały czas mieszając. Znowu
pogrzać do 50 stopni.
Foremki ułożyć na talerz (u mnie gwiazdki i jedna
okrągła na podstawę). Wlewać równomiernie
czekoladę. Na wierzchu ułożyć owoce, posypki i
orzechy (orzechy laskowe należy wcześniej włożyć
na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180
stopni, ostudzić i oczyścić ze skórek, które wtedy
już łatwiutko schodzą ;-))
Ostudzić do temperatury pokojowej, następnie
włożyć na godzinę do zamrażalnika.
Podgrzać śmietankę i dodać czekoladę. Mieszać do
momentu rozpuszczenia czekolady. Ostudzić.
Wyjąć czekoladę z foremek. Krem umieścić w
rękawie do ciast i wyciskać na poszczególne części
choinki, nakładając tym sposobem wszystkie części
na siebie, zaczynając od największej i kończąc na
najmniejszej.
2
1190396064.001.png
Pierniczki, które warto zrobić!
Składniki:
1 kg mąki
400 g płynnego miodu
8 żółtek
3 białka
1 szklanka cukru
200 ml śmietany o temperaturze pokojowej
2 opakowania przypraw do piernika
1 kostka masła
3 łyżki kakao
3 łyżeczki sody
Dodatkowo:
Słoiczek powideł śliwkowych
Składniki na lukier
Posypki dekoracyjne
Ewentualnie składniki na polewę czekoladową (przepis na polewę
tutaj)
Dzień wcześniej:
Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, przykryć i
odczekać, aż się rozpuści.
W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić do zwiększenia objętości. Białka
ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę
przesiać i wymieszać z kakao. Dodać ubite jajka delikatnie mieszając.
Dodać miód, wymieszać. Na koniec dodać śmietanę. Całość zagnieść,
przykryć i odstawić na 24h w chłodne miejsce.
Na następny dzień:
Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować dosyć grubo (3-4 mm) i
wykrawać pierniczki.
Do pierniczków z nadzieniem używam dużych foremek w kształcie
gwiazdek. Wykrawać, na środek umieścić łyżeczkę powideł, zakleić
drugą gwiazdką. Delikatnie zlepić brzegi, a następnie przygnieść
końcówką widelca, tworząc ładny wzorek
Układać pierniczki na wyłożoną papierem blachę. Pierniczki z
nadzieniem piec ok. 10 min w 180 stopniach, bez nadzienia 7 minut.
3
1190396064.002.png
 
Czekoladowe ciasteczka z
marcepanem
Składniki
250 g mąki
150 g miękkiego masła
160 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
40 g kakao
200 g marcepanu
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka
i śmietanę. Dobrze zmiksować. Dodać
przesianą mąkę z kakao. Zagnieść
szybko kruche ciasto. Owinąć w folię
i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto grubo rozwałkować. Wykrawać
kółka, serduszka lub inne kształty. Na
środek dawać kawałek marcepanu,
lekko rozpłaszczony. Nałożyć ciasto o
tym samym kształcie, lekko pozlepiać
brzegi i przygnieść lekko widelcem.
Piec 12 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka można posypać cukrem
pudrem albo polać polewą czekoladową
4
1190396064.003.png
Ciasteczka różyczki
Składniki:
200 g zimnego masła
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
białko lub woda do smarowania
ewentualnie marmolada
Mąkę przesiać. Dodać pokrojone masło i
utrzeć w palcach z mąką na kruszonkę.
Dodać żółtka, cukry i sól. Zagnieść. Włożyć
na godzinę do lodówki.
Rozwałkować na 3 mm i kieliszkiem
wykrawać kółeczka.
Kółka ułożyć w linii obok siebie, po 5 kółek
na dwa ciasteczka. (patrz zdjęcie). Kółka
skleić wodą lub białkiem. Można do środka
dać trochę marmolady.
Zwinąć i przekroić na pół, otrzymując
dwie różyczki.
Ułożyć na blachę i piec ok. 20 minut w
180 stopniach.
Posypać cukrem pudrem.
5
1190396064.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin