KIEŁBASA Z CZERWONĄ FASOLĄ
· Parówki [7 sztuk]
· Czerwona cebula [1 sztuka]
· Czerwona fasola [1 puszka]
· Pomidory krojone bez skory [1 puszka]
· Przecier pomidorowy
· Czosnek [1 ząbek]
· Papryka ostra i słodka [do smaku]
· Sól i pieprz [do smaku]
Cebulę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy. Parówki obieramy z folii, kroimy w półksiężyce dorzucamy do cebuli. Fasolę wsypujemy na sitko, płuczemy. Do garnka wrzucamy: fasolę, pomidory, przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną cebulę, kiełbasą przekładamy do garnka z fasolką i pomidorami. Doprawiamy według uznania. Serwujemy najlepiej ze świeżym chlebem.
Ze względu na przewagę kiełbaski nad fasolą - nazwane przeze mnie : kiełbasą z czerwoną fasolką, a nie fasolką po bretońsku.
http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/03/kiebasa-z-czerwona-fasola.htm
mloda889