Dietetyczny gulasz z kurczaka z brokułami.docx

(71 KB) Pobierz

DIETETYCZNY GULASZ Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI

http://1.bp.blogspot.com/-sGfUD9K-xfE/UyruWIVFevI/AAAAAAAAQh4/B4TnAi5FrmM/s1600/gulasz+z+kurczaka1.JPG

 

Brokuły to cenne źródło witaminy, ale także A, B1, B2, PP oraz błonnika pokarmowego. Poza tym zawiera wapń, fosfor, żelazo, siarkę, magnez, selen  i potas. Brokuły zawierają również  sulforafan, który ma działanie bakteriobójcze, antynowotworowe oraz neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego.  Danie jest wysokobiałkowe, wysokobłonnikowe, niskokaloryzcmne, bezglutenowe.

/2 porcje/

·         Piersi z kurczaka [2 sztuki/300g]

·         Pieczarki [300g]

·         Por [2 sztuki]

·         Brokuł [1 sztuka]

·         Bulion warzywny [1/2 szklanki]

·         + przyprawy: sól, pieprz, czosnek

Kurczaka pokrój w kostkę i włóż do miseczki i  dodaj przyprawy. Wymieszaj i odstaw. Pory pokrój w talarki. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. W garnku zagotuj wodę, osól i włóż brokuła. Gotuj 3-4 minuty. Odcedź i podziel na różyczki. Na suchą patelnie wysyp pieczarki i duś je przez kilka minut aż nie puszczą całej wody. Odstaw. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej, wrzuć kurczaka (bez tłuszczu) chwile podsmażaj ciągle mieszając. Wlej odrobinę bulionu i duś ok. 5 minut. Dodaj pokrojonego w talarki pora oraz pieczarki. Duś kolejne 5 minut  mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj podgotowanego brokuła. Podduś wszystko razem 2 -3 minuty, dopraw sola i pieprzem. Podawaj z razowym makaronem lub kaszą.

Jedna porcja zawiera średnio:
energia: 289 kcal
białko: 48,5 g
węglowodany: 18 g
błonnik: 15 g
tłuszcze: 4 g
cholesterol: 87 mg
 

http://www.lekkowkuchni.pl/2014/03/dietetyczny-gulasz-z-kurczaka-z-brokuami.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin