DIETETYCZNY GULASZ Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI
Brokuły to cenne źródło witaminy, ale także A, B1, B2, PP oraz błonnika pokarmowego. Poza tym zawiera wapń, fosfor, żelazo, siarkę, magnez, selen i potas. Brokuły zawierają również sulforafan, który ma działanie bakteriobójcze, antynowotworowe oraz neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. Danie jest wysokobiałkowe, wysokobłonnikowe, niskokaloryzcmne, bezglutenowe./2 porcje/
· Piersi z kurczaka [2 sztuki/300g]
· Pieczarki [300g]
· Por [2 sztuki]
· Brokuł [1 sztuka]
· Bulion warzywny [1/2 szklanki]
· + przyprawy: sól, pieprz, czosnek
Kurczaka pokrój w kostkę i włóż do miseczki i dodaj przyprawy. Wymieszaj i odstaw. Pory pokrój w talarki. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. W garnku zagotuj wodę, osól i włóż brokuła. Gotuj 3-4 minuty. Odcedź i podziel na różyczki. Na suchą patelnie wysyp pieczarki i duś je przez kilka minut aż nie puszczą całej wody. Odstaw. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej, wrzuć kurczaka (bez tłuszczu) chwile podsmażaj ciągle mieszając. Wlej odrobinę bulionu i duś ok. 5 minut. Dodaj pokrojonego w talarki pora oraz pieczarki. Duś kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj podgotowanego brokuła. Podduś wszystko razem 2 -3 minuty, dopraw sola i pieprzem. Podawaj z razowym makaronem lub kaszą.
Jedna porcja zawiera średnio:energia: 289 kcalbiałko: 48,5 gwęglowodany: 18 gbłonnik: 15 gtłuszcze: 4 gcholesterol: 87 mg
http://www.lekkowkuchni.pl/2014/03/dietetyczny-gulasz-z-kurczaka-z-brokuami.html
mloda889