INSTRUKCJA BHP
OBSŁUGA WYPARZACZA GASTRONOMICZNEGO
UWAGI OGÓLNE:
1 Do samodzielnej pracy przy obsłudze wyparzacza gastronomicznego możnaprzystąpić tylko wtedy jeżeli posiada się
- przyuczenie do zawodu.
- przeszkolenia
a)wstępne ogólne i instruktaż stanowiskowy bhp oraz w zakresie ochrony p.poż b)kurs minimum sanitarnego.
- dobry stan zdrowia potwierdzony świadectwem lekarskim lub odnotowany przez
lekarza w kartotece bhp albo w innym dokumencie
- ukończony 18-ty rok życia.
- zezwolenie bezpośredniego zwierzchnika (mistrza) na pracę
2 Nigdy nie należy podejmować pracy, jeżeli ma się jakiekolwiek wątpliwości co dojej bezpiecznego wykonania
3 Należy zgłaszać się do swojego bezpośredniego zwierzchnika (mistrza) po odpowiednie i wyczerpujące wytyczne dla rozwiązania utrudnień problemów lubniejasności czy wątpliwości, dotyczących bezpiecznego wykonywania powierzonegozadania
4 Do pracy przy obsługiwaniu wyparzacza gastronomicznego przystąpić będącwłaściwie ubranym i zabezpieczonym (białe ubranie robocze oraz fartuch ochronnyi nakrycie głowy wszystko w kolorze białym buty przystosowane do warunkówkuchennych
PODSTAWOWE CZYNNOŚCI PRACOWNIKA
PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY:
Pracownik obsługujący wyparzacz gastronomiczny powinien:
1 Przed używaniem wyparzacza każdorazowo sprawdzić jego stan techniczny a miedzy innymi:
- prawidłowość podłączenia zimnej i gorącej wody
- podłączenie odpływu wody zużytej
- przelotowość otworów w ramieniu natryskowym
- czystość filtra
- stan uszczelek, sitka.
- stan węża doprowadzającego wodę.
- czystość komory wyparzacza
- stan powierzchni grzałki.
- działanie programatora
2. Przygotować odpowiednią ilość i jakość środków myjących i płuczących
3 Oczyścić wyparzacz z resztek potraw (jarzyn kości fusów i innych pozostałości)
4 Zapewnić dopływ wody (zimnej, gorącej), odkręcić właściwe kurki i pokrętła
5 Uzupełnić dozownik płynu wybłyszczającego do poziomu określonego przezproducenta wyparzacza aby zapewnić odpowiednią twardość wody (zawartośćwapnia)
6 Sprawdzić stan zabezpieczeń wyparzacza. które gwarantują jego bezpieczną pracęi właściwe użytkowanie
7 Wszystkie zauważone usterki w działaniu wyparzacza zgłosić swojemu bezpośredniemu zwierzchnikowi, a jeżeli to możliwe, usunąć je we własnym zakresie,w innym przypadku zgłosić maszynę właściwym służbom do naprawy
ZASADNICZE CZYNNOŚCI PRACOWNIKA PODCZAS UŻYWANIA
WYPARZACZA
Obsługujący wyparzacz powinien:
1 Dokładnie przestrzegać szczegółowej instrukcji obsługi podanej przez producentamaszyny w DTR (Dokumentacji Techniczno-Ruchowej)
2 Na bieżąco sprawdzi...
bhp.KarolKa