KREM Z BANANÓW I KAKAO Z DODATKIEM CHILLI
· Dojrzałe banany [4 sztuki]
· Kakao [4 kopiate łyżeczki]
· Chi lii [szczypta]
Na patelni z nieprzywierającą powłoką przesmażyłam pokrojone w plastry banany. Smażyłam do momentu aż zrobiła się taka szaro-bura, mało estetyczna papka. Przy okazji zdziwiło mnie, że banany mają w sobie tyle płynu. Ciepłą bananową papkę przełożyłam do pojemniczka i wymieszałam dokładnie z 4 łyżeczkami kakao. W tym momencie można jeszcze potraktować krem blenderem, żeby był bardziej gładki, ale mnie w zupełności otrzymana konsystencja odpowiadała. Dość gęsta, podobna do budyniu. Na koniec zaszalałam i dodałam trochę sproszkowanego chilli, ale jeśli nie lubicie takich atrakcji, to można oczywiście pominąć ten krok. Krem po schłodzeniu jest dość zwarty i gęsty, więc można go też użyć jako przełożenie do deserów na zimno, myślę, że też ciekawie byłoby użyć go jako wierzchnie smarowidło do tortu.
http://kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2014/04/01/prosto-zdrowo-i-na-slodko-czyli-krem-z-bananow-i-kakao/
mloda889