Nalewka miętowo-cytrynowa.rtf

(2 KB) Pobierz

Nalewka miętowo-cytrynowa

 

 

 

 

 

Cytryna zwyczajna, Citrus limon – owoce tej rośliny (głównie skórka) stosowane już od starożytności jako źródło olejku eterycznego działającego przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz przeciwwirusowo, pomocnego w leczeniu infekcji i wzmacnianiu układu odpornościowego.

Mięta pieprzowa, Mentha piperita – zwana też miętą lekarską zawiera olejekmiętowy w którego skład wchodzi min. Mentol powodujący uczucie chłodu. Ponadto mięta usprawnia pracę jelit, pobudza wytwarzanie żółci i soku żołądkowego, przydatna przy zaburzeniach trawienia, zaparciach, schorzeniach dróg żółciowych i wątroby. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i uspokajające.

SKŁADNIKI:

·       garść listków mięty,

·       1 cytryna,

·       50g cukru,

·       0,5l spirytusu,

·       0,5l wody.


PRZYGOTOWANIE:
Do słoja wkładamy cienko skrojoną skórkę z wyparzonej cytryny oraz listki mięty. Zalewamy spirytusem z połową wody. Szczelnie zamknięty słój odstawimy na tydzień w ciepłe miejsce, co jakiś czas poruszając naczyniem. Po tym czasie nalewkę filtrujemy dodajemy syrop z cukru i pozostałej wody. Rozlewamy do butelek i przez 3 miesiące przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin