Nalewka miętowo-cytrynowa
Cytryna zwyczajna, Citrus limon – owoce tej rośliny (głównie skórka) stosowane już od starożytności jako źródło olejku eterycznego działającego przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz przeciwwirusowo, pomocnego w leczeniu infekcji i wzmacnianiu układu odpornościowego.
Mięta pieprzowa, Mentha piperita – zwana też miętą lekarską zawiera olejekmiętowy w którego skład wchodzi min. Mentol powodujący uczucie chłodu. Ponadto mięta usprawnia pracę jelit, pobudza wytwarzanie żółci i soku żołądkowego, przydatna przy zaburzeniach trawienia, zaparciach, schorzeniach dróg żółciowych i wątroby. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i uspokajające.
SKŁADNIKI:
· garść listków mięty,
· 1 cytryna,
· 50g cukru,
· 0,5l spirytusu,
· 0,5l wody.
PRZYGOTOWANIE:Do słoja wkładamy cienko skrojoną skórkę z wyparzonej cytryny oraz listki mięty. Zalewamy spirytusem z połową wody. Szczelnie zamknięty słój odstawimy na tydzień w ciepłe miejsce, co jakiś czas poruszając naczyniem. Po tym czasie nalewkę filtrujemy dodajemy syrop z cukru i pozostałej wody. Rozlewamy do butelek i przez 3 miesiące przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu
zbrozlo1