Paszteciki 2.doc

(23 KB) Pobierz
Paszteciki

Paszteciki

 

Składniki na 8 porcji:

ciasto:

2,5 szklanki mąki

12 dag masła

pół szklanki gęstej śmietany

3 dag drożdży

2 jaja

kminek

sól

farsz:

30 dag metki cebulowej

czerwona cebula

10 dag pieczarek

pół pęczka natki pietruszki

1/4 szklanki Rosołu królewskiego WINIARY

szczypta cząbru

sól, pieprz

tłuszcz do blachy

 

Drożdże dokładnie rozetrzyj ze śmietaną, a masło posiekaj z mąką. Następnie wlej drożdże, wbij jajo, posól, zagnieć i dokładnie wyrób ciasto. Teraz na pewien czas odstaw do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę oczyść, drobno pokrój, zrumień na patelni. Do podsmażonych pieczarek dodaj starannie rozgniecioną widelcem metkę, rosół, przyprawy i posiekaną natkę. Całość dokładnie wymieszaj i smaż do odparowania.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kwadrat, pokrój w paski o szerokości 10cm. W każdy pasek - na całej jego długości - zawiń farsz i dobrze zlep brzegi. Krój ukośnie na małe (3-centymetrowe) paszteciki. Na koniec posmaruj je rozbełtanym drugim jajem i posyp kminkiem. Ułóż na natłuszczonej blasze i piecz na złoty kolor w nagrzanym do temperatury 190°C piekarniku (około 10 minut).

Zgłoś jeśli naruszono regulamin