Indyjszczyzna z patelni.doc

(10 KB) Pobierz

Indyjszczyzna z patelni

 

mrożona mieszanka indyjska (skład: marchew, kapusta biała, fasolka szparagowa, grzyby chińskie, papryka, cebula)

dwie piersi z kurczaka

szklanka rosołu instant (wołowy, drobiowy, wszystko jedno)

2 łyżki sosu sojowego

sól, papryka ostra, curry

półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej

mała łyżeczka koncentratu pomidorowego

olej              

 

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, soląc i posypując papryką na sam koniec. Mięsko wyjąć na talerz, a na pozostały sos wrzucić mieszankę warzywną, dolewając jeszcze łyżkę oleju. Dusić pod przykryciem około kwadransa, następnie dołożyć usmażone kawałki kurczaka, zalać wszystko rosołkiem z mąką ziemniaczaną (najprościej chyba rozmieszać mąkę z zimną wodą, chlupnąć na patelnię i wrzucić tam pół kostki rosołowej, bo mąka w gorącym rosole może sie zbic w grudki). Doprawić sosem sojowym, solą, papryką, curry i odrobiną koncentratu pomidorowego i podusić jeszcze chwilę. Gęstość sosu można z łatwością kontrolować, jeśli wolicie rzadszy - dolejcie trochę wody. Podawać z ryżem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin