Malinowy dżem.docx

(59 KB) Pobierz

Malinowy dżem

Robi się go błyskawicznie, a  świetnie s nada do tarty.

Nie jest bardzo słodki, co dla mnie tez jest dodatkowym plusem.

 

·         1 kg malin

·         1,5 szklanki cukru

·         sok z 1 cytryny

 

Maliny wsypać do garnuszka z grubym dnem, dodać cukier, wyciśnięty sok z cytryny i zagotować. Gotować bez przykrycia na minimalnym ogniu około 3 godzin (można rozłożyć gotowanie na dwa razy), aż odparuje część wody. Mniej więcej w połowie gotowania połowę dżemu przetrzeć przez sitko, by pozbyć się nadmiaru pestek.Przełożyż do słoika (ok 330g).

 

 


http://1.bp.blogspot.com/_bWcKE0xbHqY/TICEpSOB8PI/AAAAAAAAAew/iXSef07pSC8/s320/100_7244.JPG 

 

http://pyszniejest.blogspot.com/2010/09/malinowy-dzem.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin