- Takie proste, odświeżające danie, które zapada w pamięć z powodu skrzyżowania dwóch smaków – świeżej kolendry i bazylii. Tuż przed podaniem chłodnik miesza się ze śmietanką, która jest tłem dla wyrazistego aromatu zielonych listków. A zresztą, co ja tu Wam będę opowiadał. Sami spróbujcie. Czas przygotowania: 15 min. Czas chłodzenia lodówce: 1 h
Jak to zrobić: Pokrój cukinię na talarki i wrzuć na 7-8 min. do osolonego wrzątku. Wyjmij kawałki z wody i je ostudź, następnie zmiksuj i wrzuć do gorącego bulionu drobiowego. Dodaj pieprzu. Porwij listki bazylii na kawałeczki i zmieszaj z zupą. Włóż zimny płyn na 1 godz. do do lodówki. Tuż przed podaniem porwij listki kolendry i posyp zupę. Śmietanę podaj na stół w osobnej miseczce. Bon appetit!
drukować
· 2 średnie cukinie
· 2 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego
· 6 listków świeżej bazylii (może być suszona)
· 1 mały pęczek kolendry (może być suszona)
· 2/3 szklanki śmietany
· szczypiorek do dekoracji pokrojony w 3 cm paseczki
jabolek67