Ciasteczka łakotki.docx

(142 KB) Pobierz

Ciasteczka łakotki

Kruche delikatne ciasteczka typu łakotki, margerytki. Są jednocześnie kruche i leciutkie, nie są to takie ciastka do maczania w herbacie czy mocnego gryzienia, są bardzo delikatne, lekko cytrynowe. Będą Wam smakować!

czas: 20 minut + mrożenie + pieczenie

liczba porcji: ok. 30 ciastek - dwie blaszki

Składniki

·         130 g masła miękkiego

·         100 g cukru drobnego

·         1 cytryna

·         2 żółtka + 1 jajko do smarowania

·         250 g mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przepis na ciasteczka

Krok 1

Miękkie masło ucieram z cukrem na puch, potem dodaję żółtka, sok z cytryny, mąkę, proszek i wszystko łączę. Przekładam na folię przezroczystą i chowam do zamrażarki na kilka godzin.

Przepis na ciasteczka

Krok 2

Wyjmuję, dzielę na 4 kawałki, nieużywane chowam do lodówki a jeden delikatnie ogrzewam w dłoniach.

Przepis na ciasteczka

Krok 3

Układam między foliami lub papierem do pieczenia i wałkuję na 3-4 mm.

Przepis na ciasteczka

Krok 4

Wycinam kółka a w środku dziurki. Ja wycinałam foremkami, ale można szklanką i kieliszkiem/nakrętką. Układam na blaszce z papierem do pieczenia i smaruję jajkiem.

Przepis na ciasteczka

Krok 5

Posypuję cukrem i wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piekę 8-9 minut aż się zezłocą. Początkowo są miękkie, po chwili robią się stabilne i kruchutkie. Smacznego!

Przepyszne cytrynowe ciasteczka łakotki

http://kotlet.tv/ciasteczka-lakotki/

Zgłoś jeśli naruszono regulamin