Wiśnióweczka się robi...
Składniki:
3 kg dojrzałych wiśni1 litr spirytusu1 kg miodu1 litr wódki1 gwiazdka anyżu1 litr wody mineralnej.
Wykonanie:
Wiśnie wydrylować i zalać spirytusem na 2 tygodnie.Pestki opłukać i zamrozić.Po 2 tygodniach zlać spirytus do 2 słoika a do wiśni dodać miód.Do 2 słoika dodać potłuczone pestki i anyż.Pozostawić na kolejne 2 tygodnie.Po tym czasie wyjąć pestki i wyrzucić, przelać płyn z wiśni a je zalać wódkom na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie płyn z wiśni zlać i zalać wodą mineralną na 2 tygodnie. Następnie znowu zlać i wszystkie nalewy zmieszać razem przecedzić, w razie potrzeby dosłodzić miodem i rozlać w butelki. A z wiśni zrobić krem do tortu.
danaprus