Do przygotowania ciasta na naleśniki potrzebujemy: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka 2 szklanki mąki szczypta soli Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej. Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo - powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.
Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujemy: 170 ml mleka 15 g drożdży 135 g cukru 600 g mąki 135 g masła 35 g smalcu 7 jajek szczypta soli Podgrzać mleko i drożdże z niewielką ilością cukru (ok. połowy). Następnie do podgrzanej masy dosypać mąkę do konsystencji "gęstej śmietany" i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W tym czasie w oddzielnym naczyniu podgrzać jajka z cukrem, a w drugim naczyniu rozpuścić masło i smalec. Do wyrośniętego rozczynu dodać podgrzane jajka z cukrem, szczyptę soli i wsypać mąkę. Zagnieść dokładnie aż do połączenia składników w jednolitą masę. Dodać tłuszcz i znów dokładnie zamieszać. Posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Dla uzyskania lepszej konsystencji ciasta drożdżowego powinniśmy ciasto kilka razy przemieszać i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego możemy zrobić takie pyszności jak: baba drożdżowa, makowiec, strudel malinowy.
Do przygotowania ciasta biszkoptowego potrzebujemy: 4 jajka 120 g cukru 120 g mąki pszennej szczypta soli Jajka z cukrem ubijać na parze, do chwili aż „ósemka" wykonana na jej powierzchni z masy spływającej z trzepaczki nie będzie się rozpływać. Zdjąć miskę z pary i ubijać dalej aż do wystudzenia masy. Porcjami wsypywać przesianą mąkę z solą delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub łopatką. Posługiwać się krawędzią łopatki, aby nie usuwać z ciasta nagromadzonego powietrza. Lać ciasto do tortownicy (20 cm) posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić patyczkiem. Biszkopt wyjąć i odwracając foremkę wyłożyć na kratkę do studzenia. Zdjąć foremkę. Wystudzone ciasto najlepiej zawinąć w folię spożywczą i przekładać następnego dnia (łatwiej się przekroi). Zawinięty w folię biszkopt może leżeć w chłodnym miejscu do tygodnia.
Do przygotowania ciasta na pierogi potrzebujemy: 500 g mąki 125 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde. Podzielić ciasto na cztery części. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką.
Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebujemy: 340 g mąki 5 g suszonych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy 250 ml letniej wody Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach. Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule. Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230 C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.
Do przygotowania ciasta na makaron potrzebujemy: 400 g mąki 6-8 łyżek wody 3 jajka sól Przesiać mąkę, wbić jajka, dodać sól, wodę i zagnieść twarde ciasto. Wywałkować bardzo cienko i zostawić do przeschnięcia. Posypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy. Kroić ostrym nożem wąskie paski i rozrzucić na stolnicy. Zagotować wodę w dużym, płaskim rondlu, osolić, wrzucić makaron, zamieszać i przykryć. Ugotować, odcedzić, a następnie przelać letnią wodą. Po odsączeniu wyłożyć na półmisek. Makaron można też przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu.
danaprus