254_752309_tartacznik.doc

(250 KB) Pobierz
Przykład: standard kompetencji zawodowych – zawód Młynarz



Tartacznik

(752309)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicy

 


Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich

Publikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbioru krajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przez
pracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1

 

 

 

Krajowy standard kompetencji zawodowych

Tartacznik (752309)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013

 

Kopiowanie i rozpowszechnianie może być dokonane za podaniem źródła

 

 

 

 

 

 

ISBN               978-83-7951-000-9 (całość)

ISBN              978-83-7951-254-6 (254)

 

Nakład 1000 egz.

 

Publikacja bezpłatna

 



Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich

00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99

e-mail: sekretariat@crzl.gov.pl    http://www.crzl.gov.pl

 





Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego

26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65

 

e-mail: instytut@itee.radom.pl                  http://www.itee.radom.pl

 

Spis treści

1.              Dane identyfikacyjne zawodu                             4

1.1.               Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfikacjach                            4

1.2.               Notka metodologiczna i autorzy                            4

2.              Opis zawodu                             6

2.1.              Synteza zawodu                             6

2.2.              Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary występowania zawodu                             6

2.3.              Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)                             6

2.4.              Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu                             7

2.5.              Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie                            7

2.6.              Możliwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji                            7

2.7.              Zadania zawodowe                            8

2.8.              Wykaz kompetencji zawodowych                            8

2.9.              Relacje między kompetencjami zawodowymi a poziomem kwalifikacji w ERK/PRK                            9

3.              Opis kompetencji zawodowych                             10

3.1.              Przygotowywanie surowców tartacznych do obróbki Kz1                            10

3.2.              Wykonywanie przetarcia surowców tartacznych oraz obróbki materiałów tartych Kz2                             11

3.3.              Magazynowanie materiałów tartych Kz3                             13

3.4.              Kompetencje społeczne KzS                             14

4.              Profil kompetencji kluczowych                             15

5.              Słownik                             16

 

 

 


1. Dane identyfikacyjne zawodu

1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu
w klasyfikacjach

Według Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy (KZiS 2010):

752309 Tartacznik

Grupa wielka 7 Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicy (w Międzynarodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – poziom 3).

Grupa elementarna 7523 – Ustawiacze i operatorzy maszyn do obróbki i produkcji wyrobów z drewna (w Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie 7523
Woodworking – machine tool setters and operators).

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):

Sekcja C. Przetwórstwo przemysłowe, Dział 16. Produkcja wyrobów z drewna oraz korka, z wyłączeniem mebli; produkcja wyrobów ze słomy i materiałów używanych do wyplatania, Grupa 16.1. Produkcja wyrobów tartacznych.

1.2. Notka metodologiczna i autorzy

Opis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie: analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz głównie wyników badań analitycznych na 17 stanowiskach pracy w 6 przedsiębiorstwach (duże – 4, średnie – 2, w tym produkcyjne 1, produkcyjno-usługowe – 5) przeprowadzonych w lutym 2013 r.

Zespół Ekspercki:

·       Halina Nowak – ekspert niezależny, były pracownik Tartaku w Kujanie,

·       Ilona Olsztyńska – Mondi Świecie SA w Świeciu nad Wisłą,

·       Arkadiusz Kop Ostrowski – IN-MEB Arkadiusz Kop Ostrowski w Chojnicach,

·       Jadwiga Morawiec – Łódzkie Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego w Łodzi.

 

 

Ewaluatorzy:

·       Małgorzata Kubiak – Przedsiębiorstwo Przemysłu Drzewnego Poltarex sp z o.o. w Lęborku,

·       Janusz Zieliński – ekspert niezależny, były pracownik Swarzędzkiej Fabryki Mebli S.A. w Swarzędzu.

Recenzenci:

·       Paweł Mozolewski – Instytut Technologii Drewna w Poznaniu,

·       Renata Kozłowska – Zekoprojekt w Łomży.

Komisja Branżowa (zatwierdzająca):

·       Krzysztof Majchrzak (przewodniczący) – Polska Izba Gospodarcza Przemysłu Drzewnego w Poznaniu,

·       Przemysław Nowicz – Łódzki Cech Rzemiosł Budowlanych, Drzewnych i Mineralnych w Łodzi,

·       Wojciech Nitka – Stowarzyszenie Dom Drewniany w Gdańsku,

·       Jacek Łangowski – „Solidarność Czerska Fabryka Mebli Sp. z o.o. w Czersku.

Data zatwierdzenia:

·       08.10.2013 r.


2. Opis zawodu

2.1. Synteza zawodu

Tartacznik dokonuje oceny surowców drzewnych i przerabia je na materiały tarte oraz obsługuje maszyny tartaczne.

2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania,
obszary występowania zawodu

Tartacznik jest zawodem o charakterze produkcyjnym i/lub usługowym. Celem pracy tartacznika jest optymalne wykorzystanie surowców tartacznych i przetworzenie ich na materiały tarte z zachowaniem zasad technologicznych oraz przestrzeganiem norm jakościowych. Do zadań tartacznika należy przyjęcie oraz przygotowanie surowców (manipulacja i sortowanie), wykonanie przetarcia, manipulacja materiałów tartych, prowadzenie procesów suszenia i impregnacji materiałów tartych, sortowanie ich, magazynowanie oraz przygotowanie do wysyłki. Tartacznik prowadzi gospodarkę magazynową surowców drzewnych i materiałów tartych, obsługuje i kontroluje pracę maszyn oraz dokonuje ich konserwacji, ocenia jakość surowców tartacznych i materiałów tartych. W wielu tartakach produkuje się także elementy konstrukcyjne, meblowe, podłogowe, meble i architekturę ogrodową, galanterię drzewną i opakowania. Tartaki lokalizuje się blisko miejsca występowania surowców.

2.3. Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny
i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)

Miejscem pracy tartacznika jest tartak lub zakład przerobu drewna. Obiekty te podzielone na działy produkcyjne. W niektórych działach występują zagrożenia dla zdrowia spowodowane uciążliwymi warunkami pracy, np. hałas, drgania i wibracje, zapylenie, narażenie na urazy mogące powstać w kontakcie z ruchomymi częściami maszyn i urządzeń. Z tego względu ważne jest planowanie i organizowanie procesów technologicznych zgodnie z zasadami i przepisami BHP, ochrony ppoż., ergonomii i ochrony środowiska. Część zadań tartacznik wykonuje na powietrzu, co naraża jego organizm na niekorzystne oddziaływanie warunków atmosferycznych, takich jak: niska lub wysoka temperatura, wilgotność oraz opady atmosferyczne. Tartacznik pracuje samodzielnie lub w zespole, często w systemie wielozmianowym.

 

2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne,
w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu

Wykonywanie zawodu tartacznika wymaga wysokiej sprawności manualnej, koordynacji wzrokowo-ruchowej, spostrzegawczości i zręczności rąk oraz umiejętności przystosowania się do zmiennych warunków atmosferycznych i pracy zmianowej. Rzetelność i dokładność przy wykonywaniu zadań zawodowych ma wpływ na efekt końcowy jego pracy. Bardzo ważna jest zdolność koncentracji i podzielność uwagi oraz zdyscyplinowanie i umiejętność pracy w zespole. Przeciwwskazaniem do pracy w tym zawodzie są poważne schorzenia górnych i dolnych kończyn.

2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie

Zawód tartacznika można zdobyć na drodze kształcenia rzemieślniczego. Pracodawcy chętnie zatrudniają na stanowisku tartacznika osoby z wykształceniem zasadniczym zawodowym o specjalnościach zawodowych z branży drzewnej: stolarz i cieśla. Można również ukończyć kurs w zakresie kwalifikacji przewidzianej dla stolarza lub pokrewne. Możliwe jest również szkolenie praktyczne (przyuczenie do zawodu) na stanowisku pracy i zdobywanie doświadczenia zawodowego w trakcie pracy. Tartacznik powinien brać udział w szkoleniach organizowanych w przedsiębiorstwach przetwórstwa drzewnego, przez stowarzyszenia i inne organizacje z branży drzewnej, przez producentów maszyn tartacznych lub w wyspecjalizowanych ośrodkach szkoleniowych.

2.6. Możliwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/
/walidacji kompetencji

Uzyskane w procesie pracy kompetencje zawodowe właściwe dla zawodu tartacznika można potwierdzić w organizacji rzemieślniczej egzaminem czeladniczym i mistrzowskim. Tartacznik w zależności od posiadanych kompetencji zwykle rozpoczyna pracę jako pomocnik w produkcji drzewnej, kolejno może pracować: jako pomocnik trakowego lub pomocnik manipulanta surowca, na stanowisku trakowego, m...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin