TRÓKLOLOROWA PIANKA Składniki: - puszka mleka skondensowanego niesłodzonego - 3 galaretki w różnych smakach i kolorach - 3 szklanki wody - tabliczka białej czekolady Wykonanie Galaretki rozpucić w osobnych miseczkach, każdš w szklance wrzšcej wody. Odstawić do przestudzenia. Mleko skondensowane dobrze schłodzić (można umiecić na chwilę w zamrażalniku), następnie ubić mikserem na pianę. Pianę podzielić na 3 równe częci, dodać chłodnš, ale wcišż płynnš galaretkę, zmiksować. Tortownicę o rednicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na rodek wylać 3 łyżki pierwszego koloru, następnie na to trzy łyżki drugiego koloru i trzy łyżki trzeciego. Nakładać masy w ten sposób aż do ich wykończenia. W stawić do lodówki aż do cięcia. wietnie smakuje z wiórkami albo z polewš z białej czekolady (należy pamiętać, by wystudzić jš przed polaniem pianki). ==================================== Ciasto jabłkowo-kokosowo-ananasowe.... Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mški Ciasto kokosowe:6 jajek 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka mški pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa,łyżka cukru Masa ananasowa: puszka pokrojonych ananasów 1 galaretka pomarańczowa 250 ml mietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 mietan -fix Biszkopt: Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystš masę, dodajemy przesiane budynie, mškę i proszek .Mieszamy delikatnie,pieczemy 25 min.Po upieczeniu i wystudzeniu( najlepiej zrobić biszkopt dzień wczeniej)przekrawamy na pół. Ciasto kokosowe: 6 białek ubić z cukrem,dodać 3 żółtka i dalej ubijać.Dodać wiórki,mškę i proszek do pieczenia. Piec 15 min. Masa jabłkowa: Jabłka obrać,pokroić w kostkę i upróżyć z dodatkiem 1 łyżki cukru.W między czasie rozpucić galaretkę, w nieco mniejszej iloci wody niż podano na opakowaniu.(300 ml) Tężejšcš galaretkę dodać do ostudzonych jabłek.Wyłożyć na pierwszš warstwę biszkopta.Przykryć ciastem kokosowym.Następnie kładziemy masę ananasowš. Masa anansowa: Puszkę pokrojonych ananasów i tężejšcš galaretkę pomarańczowš(rozpuszczonš w 300 ml wody) mieszamy i wykładamy na ciasto kokosowe. Przykrywamy drugš warstwš biszkopta a na wierzch wykładamy ubitš mietanę. ------------------------------------ MAKOWE FALE DUNAJU Ciasto: 25 dag masła, 20 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 35dag mški, 25 dag masy makowej, około 1,20kg brzoskwiń Masło z cukrem utrzeć na gładkš masę. Pojedynczo dodawać jajka. Mškę z proszkiem dodać do masy, zmiksować. Wyłożyć na blaszkę 2/3częci ciasta. Pozostałe ciasto połšczyć z masš malowanie wyłożyć na wierzch, na ciecie ułożyć połówki brzoskwiń skórka do góry. Upiec. Blaszkę użyłam 25×40cm temp piekarnika 170st czas pieczenia około 45 min Krem: Budyń waniliowy, 0,5 l mleka, 5 dag cukru. 15 dag twarogu. Łyżka startego lub innego alkoholu, 15 dag masła Ugotować budyń i wystudzić. Wymieszać z twarogiem. Masło utrzeć i dodawać porcjami masę budyniowš. Na koniec dodać alkohol Wystudzone ciasto obłożyć kremem i udekorować polewa czekoladowa ---------------------------------- CIASTO SŁONECZNIK SKŁADNIKI: BISZKOPT mška -1 szkl cukier -0,5 szkl jajka -6 szt proszek do pieczenia -1 łyżeczka KREM KRÓWKA masa krówka- 1 puszka margaryna- 1 kost MASA ZE SŁONECZNIKIEM masa krówka- 2 łyżki słonecznik - 1 paczka margaryna -1 łyżka PONCZ woda przegotowana- 0,5 szkl cukier -1 łyżka PONADTO herbatniki -2 małe paczki galaretki truskawkowe -2 opak mietana kremówka -1 szkl PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodajšc po jednym żółtku, cały czas ubijajšc. Mškę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej formy (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. Ostudzone ciasto przekroić na połowę. KREM KRÓWKA Margarynę utrzeć na puch, dodajšc po łyżce masy krówka, dobrze zmiksować. MASA ZE SŁONECZNIKIEM Na suchš patelnię włożyć margarynę, rozpucić, wsypać słonecznik, zrumienić na tłuszczu, ostudzić. Słonecznik delikatnie wymieszać z masš krówka PONCZ Wodę wymieszać z cukrem. PONADTO Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Odlać szklankę galaretki. Schłodzonš kremówkę ubić na sztywno, dodajšc po woli szklankę tężejšcej galaretki, ubić. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa słonecznikowa masa krówka nasšczone w ponczu herbatniki mietana z galaretkš biszkopt galaretki -------------------------- POPAPRANIEC....:) 5 jajek 1 szkl. mški 1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie mietankowe lub waniliowe 1 masło 1/2 szkl. cukru pudru Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszajšc , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mški z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 częci. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdš z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejnoci: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostud. ---------------------------------- Ciasto miodownik Składniki ciasto : 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 2 małe jajka 1 łyżka margaryna Palma z Murzynkiem Bielmar 1 płaska łyżeczka sody (do masy ) 2,5 szklanki mški 1 płaska łyżeczka sody ( do mški ) Przygotowanie : Do miski wsyp cukier, kakao i sodę. Dodaj miód, margarynę i wbij jajka. Postaw garnek na garnku z goršcš wodš i ubijaj na parze przez 10-15 minut. Na stolnicę wysyp mškę z sodš. Zrób wgłębienie i wlej wolnym strumieniem masę , cały czas łšczšc z mškę. Zagnieć jednolite ciasto. Podziel ciasto na 4 równe częci ( najlepiej podziel ciasto przy pomocy wagi). Rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Jeden z placów włóż do blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Placki powinny być twarde. Składniki masa : 1L mleka 2 łyżki mški ziemniaczanej 2 łyżki mški pszennej 1 szklanka cukru 1,5 kostki margaryna Palma z Murzynkiem Bielmar 1 laska wanilii 1 puszka masy kajmakowej( kupuje sie w puszce, skarmelizowane mleko, taka krówka) ( u mnie 500g) kakao do posypania ciasta Przygotowanie : Odlej do miski 1 szklankę mleka. Wsyp mškę pszennš i ziemniaczanš. Wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnka. Wrzuć pokrojonš laskę wanilii na pół i wsyp cukier. Doprowad do wrzenia. Wolnym strumieniem wlej mieszankę mleka z mškš. Cały czas energicznie mieszajšc aż będzie gęsta. Odstaw z ognia, przykryj foliš i odstaw do ostygnięcia. Margarynę utrzyj na puszystš masę. Nie przerywajšc miksowania partiami dodaj masę mlecznš oraz masę kajmakowš. Każdy placek posmaruj masš układajšc kolejny. Górę ciasta posmaruj masš. Posyp kakao i odstaw do lodówki na całš noc. Blaszka : 30cm x 24 cm Masa: Przygotuj budyń z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie , zmiksuj go z masłem i cukrem pudrem. Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasšcz dowolnym alkoholem ( np. rumem), posmaruj połowš masy , przykryj drugim kršżkiem i znów nasšcz. Wierzch posmaruj resztš masy . Udekoruj polewš czekoladowš i pokruszonymi orzechami. ================================= MLECZNA KANAPKA Ciasto: 6 jajek po 1/2 szklanki mški ziemniaczanej, pszennej i cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa: 350 g masła 1/2 szklanki mleka 16 g cukru waniliowego 2/3 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku( ja dałam takie w niebieskim woreczku) Wszystkie składniki na ciasto zmiksować i upiec w temp 175 stopni przez około 25 minut. Przekroić na pół jak wystygnie. Mleko(płynne)zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Masło utrzeć z mlekiem oraz mlekiem w proszku. Masš przełożyć ciasto a wierzch polać polewš czekoladowš. ======================================= Słodkie grzybki 0,5 kg mški budyń mietankowy 1 margaryna 1 szklanka kwanej mietany białko jaja trochę suchego maku czekolada do stopienia Z mški,margaryny i mietany zagnieć ciasto.Zostawić na 1 godzinę w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkować.Szklankš wycinać kršżki,tak żeby były pary. Jednš częć kršżków upiec na wierzchu foremek do babeczek w pozostałych kršżkach wycišć na rodku dziurkę. Z odpadów ciasta po wycinaniu kršżków zrobić trzonki do grzybków, maczać jeden koniec w białku a następnie w maku. Ułożyć wszystkie częci na blaszce i upiec na złoty kolor. Po wystudzeniu nadziewamy kapelusze budyniem i przykrywamy częciš z dziurkš i w otwór mocujemy trzonki grzybków.Smarujemy kapelusze grzybków topionš czekoladš. Wstawiamy do lodówki ================================== ....TORCIK DLA MALUCHA BISZKOPT RZUCANY KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJE 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mški pszennej 1/3 szklanki maki ziemniaczanej białka ubić dodać żółtka cukier i maki piec 40 min w 170 st , po upieczeniu upucić biszkopt z wysokoci ok 50 cm na ciereczkę (razem z tortownicš) pozostawić pod ciereczka do wystygnięcia KREM SEROWY: 1litr mleka 1 litr mietany 18 1 szklanka cukru 6 jajek 1 cukier waniliowy 1 kostka masła 250g ...
beverly15