Pierniczki (przepis na świąteczne pierniczki)
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierniczki. Nigdy nie udało mi się upiec lepszych. Pierniczki te idealnie nadają się do lukrowania, ponieważ nie rosną i zachowują swój kształt. Dodatek imbiru sprawia, że są lekko pikantne, a kakao nadaje im pięknego koloru. Z dnia na dzień stają się coraz lepsze (bardziej miękkie i kruche) i szczerze Wam radzę, upieczcie je z podwójnej porcji.
Składniki:
* 400 g mąki pszennej tortowej
* 180g płynnego miodu (najlepiej spadziowego)
* 120 g masła
* 120 g cukru pudru
* 2 żółtka
* 1 całe, duże jajko
* 2 łyżki przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
* 1 płaska łyżeczka kakao
* 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 większa szczypta soli
Masło, miód i cukier podgrzewamy w rondelku z grubym dnem do chwili połączenia się składników a następnie odstawiamy aby masa przestygła do temperatury pokojowej.
W misie miksera łączymy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich jajko, żółtko oraz wystudzoną masę. Miksujemy przez około 3-4 minuty. (idealnie sprawdza się robot kuchenny z mieszadłem, ponieważ ciasto jest dość gęste).
Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny (ale można też pozostawić je w lodówce na całą noc).
Ciasto dzielimy na pół i z każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 mm. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra + dół). Pieczemy 6-7 minut, po czym szybko zdejmujemy z blachy i odstawiamy do przestygnięcia.
UWAGA: Zbytnio spieczone pierniczki stają się twarde i niesmaczne. Pierniczki które będziecie zdejmować z blachy będą jeszcze odrobinę miękkie, ale w trakcie stygnięcia nabiorą idealnej konsystencji.
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/11/Najlepsze-Pierniczki-przepis-na-swiateczne.html
mloda889