ZIEMNIAKI Z ZSIADŁYM MLEKIEM
/2 porcje/
· Ziemniaki [7 sztuk]
· Zsiadłe mleko [370g]
+ tymianek, sól, czosnek
+ sól, pieprz czarny i ziołowy
+ czosnek granulowany, gałka muszktałowa
Do garnka nalewamy wody (powinno jej być na tyle, aby zakryła ziemniaki), przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogień, gotujemy. Gdy zacznie wrzeć, skręcamy palnik, solimy, dodajemy łyżeczkę suszonego tymianku, ząbek czosnku, wrzucamy ziemniaki. Gotujemy tylko do miękkości (nie dłużej!), przez około 20 minut (czas gotowania jest zależy od wielkości ziemniaków). Gotując tym sposobem ziemniaki, zachowają więcej wartości odżywczych. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, tłuczemy i przyprawiamy: solą, pieprzem ziołowym i czarnym, czosnkiem granulowanym oraz szczyptą (!) gałki muszkatałowej. W tym momencie możemy podawać ziemniaki ze szklanką zsiadłego mleka lub podsmażyć dodatkowo na patelni, aż utworzy się złota skórka (najlepiej na maśle).
Przepis własny
mloda889