Czekoladowo-waniliowe ślimaczki.docx

(76 KB) Pobierz

Czekoladowo-waniliowe ślimaczki

Składniki:
mąka pszenna 300g
masło 200g
cukier puder 100g
szczypta soli
cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki kakao

Wykonanie ciasta jest dokładnie takie jak klasycznego ciasta kruchego. Na stolnicę przesiewamy mąkę i siekamy dokładnie z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy z masła i mąki powstaną maleńkie grudki dodajemy żółtka, szczyptę soli i szybko zarabiamy ciasto. Dzielimy je na pół i do jednej części dosypujemy kakao. Obydwa ciasta należy schłodzić minimum 40 minut w lodówce.

http://3.bp.blogspot.com/-IUXKscicB_I/UZdyrkbkFxI/AAAAAAAACjE/7Wt3x7lW5BQ/s320/ciastka2.jpg


Następnie rozwałkowujemy obydwa ciasta na podobnej wielkości i grubości prostokąty.

http://1.bp.blogspot.com/-aS3YEoomPkA/UZdypeK-xHI/AAAAAAAACi8/qxTSwAOe-wU/s320/ciastka1.jpg


Nakładamy jedno ciasto na drugie i zwijamy ciasny rulon, który owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. Po tym czasie odwijamy z folii i kroimy na 5mm grubości plastry.


http://4.bp.blogspot.com/-kOTmXIkErWQ/UZdyuNzyEvI/AAAAAAAACjM/UCzgDOIW3UY/s320/ciastka3.jpg

 

http://po-zarcie.blogspot.com/search/label/Ciasteczka

Zgłoś jeśli naruszono regulamin