Czekoladowo-waniliowe ślimaczki
Składniki:mąka pszenna 300gmasło 200gcukier puder 100gszczypta solicukier waniliowy 2 żółtka2 łyżki kakaoWykonanie ciasta jest dokładnie takie jak klasycznego ciasta kruchego. Na stolnicę przesiewamy mąkę i siekamy dokładnie z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy z masła i mąki powstaną maleńkie grudki dodajemy żółtka, szczyptę soli i szybko zarabiamy ciasto. Dzielimy je na pół i do jednej części dosypujemy kakao. Obydwa ciasta należy schłodzić minimum 40 minut w lodówce.
Następnie rozwałkowujemy obydwa ciasta na podobnej wielkości i grubości prostokąty.
Nakładamy jedno ciasto na drugie i zwijamy ciasny rulon, który owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. Po tym czasie odwijamy z folii i kroimy na 5mm grubości plastry.
http://po-zarcie.blogspot.com/search/label/Ciasteczka
mloda889