Zdrowa dieta wg Edgara Caycego
Warzywa cdn
W poprzednim odcinku podaliśmy Państwu podział produktów spożywczych na bilans zasadowo-kwasowy. Z uwagi na to, że warzywa stanowią 80% naszego dziennego pożywienia, dziś jeszcze parę wskazówek dotyczących warzyw.
Wiemy już, że dla zachowania właściwej proporcji w bilansie kwasowo-zasadowym naszego codziennego pożywienia, powinno się ono w dużej mierze składać z warzyw. Oczywiście najlepsze dla każdego będą produkty „rodzimej” produkcji, rosnące w naszej strefie klimatycznej i najlepiej świeże. Warzywa mrożone, aczkolwiek nie zalecane, są oczywiście lepsze od sprowadzanych z odległych krajów. Pamiętać przy tym trzeba, że mrożone warzywo zawiera wprawdzie witaminy (w mniejszych ilościach jak świeże), ale jest zupełnie pozbawione energii!
Cayce zalecał, by codziennie na jeden z posiłków przygotować sałatę z surowych warzyw, najlepiej jeżeli będzie to posiłek popołudniowy. Natomiast w szczególności wieczorem Cayce zalecał jedzenie sałaty, z uwagi na jej działanie uspakajające i oczyszczające krew.
Do sałatek z warzyw nie powinno dodawać się octu, a jeżeli już to tylko ocet winny. Najlepiej przyrządzaj je z sokiem z cytryny, olejem, oliwą z oliwek.
Warto przy okazji przypomnieć, że przygotowanie warzyw nie jest tak proste, jak by się mogło na pozór wydawać. Zawarte w nich witaminy i minerały łatwo mogą ulec zniszczeniu w procesie przygotowania potraw. Należy więc pamiętać, że podczas gotowania wypłukują się z warzyw składniki mineralne, cukry i witaminy rozpuszczalne w wodzie: B, C, PP. Podczas obierania warzyw również tracimy składniki mineralne, które gromadzą się tuż pod skórą. Witaminy ulegają także zniszczeniu na skutek działania enzymów w obecności tlenu i światłą.
Mając to wszystko na uwadze, powinno się więc wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków i cebuli) umyć i przechowywać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki, należy je szybko wrzucić do wrzątku i zagotować. Uniemożliwia to niszczące działanie enzymów, gdyż nie są one aktywne w niskiej temperaturze, a wysoka je niszczy. Ważne jest, aby gotować warzywa pod przykryciem, ponieważ witaminę B niszczy gotowanie w obecności światłą. Witaminę C natomiast niszczy odczyn zasadowy, więc do gotowania nie powinno się używać sody. Niszczy ją także kontakt z miedzią i żelazem.
Cayce polecał gotowanie w szybkowarze, ponieważ taki sposób gotowania nie niszczy zawartych w warzywach składników.
Bardzo ważne jest to, o czym Cayce często wspominał, by jeść warzywa, które dojrzewają na słońcu, a nie dopiero po zerwaniu, np. pomidory całe w puszkach dają pewność, że były tam włożone już dojrzałe.
Dlatego, że w pomidorach znajduje się likopen – pigment, który jest bardzo ważny ze względu na zmniejszanie ryzyka zachorowań na raka i osłabia działanie wolnych rodników tlenowych. Powinniśmy więc spożywać tylko pomidory dojrzałe na krzaku, niestety w przemyśle bywa to różnie.
Nie należy także zapomnieć, że nie należy gotować warzyw z tłuszczem zwierzęcym. Bardzo dobrze jest kilka razy w tygodniu jeść warzywa z żelatyną, ponieważ działa ona jak katalizator zwiększający zdolność organizmu do absorbowania znajdujących się w nich witamin.
Poniżej podajemy przepis na sałatkę jarzynową w galarecie wg Caycego.
Jarzyny w galarecie
½ łyżki żelatyny
½ szklanki zimnej wody
1 szklanka wrzątku lub lekkiego bulionu
2-4 łyżeczek miodu
¼ łyżeczki soli, jeśli użyliśmy wody
¼ szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka tartej cebuli
2 szklanki jarzyn pokrojonych w kostkę lub tartych
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić dokładnie we wrzątku lub bulionie. Dodać miód, sól, sok z cytryny, wymieszać i wlać do filiżanek. Po zagęszczeniu podawać na liściu sałaty.
Na podstawie „Zdrowa Dieta Edgara Caycego” opracowała Dorota Haas-Kimel
bartek26