PRZEPIS NA DOMOWY PASZTET.docx

(252 KB) Pobierz

PRZEPIS NA DOMOWYPRZEPIS NA DOMOWY PASZTET

Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- 20 dkg piersi z kurczaka lub indyka
- 20 dkg wątróbek z kurczaka
- 50 g zimnego masła
- sól, pieprz do smaku
- zioła (np. bazylia, tymianek)
- czosnek
- oliwa do smażenia

1. Cebulę z papryką pokrój w drobną kostkę i smaż na oliwie, aż się przyrumieni.
2. Wyłóż na talerz, żeby ostygło.
3. Na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i wątróbkę (możesz dodać łyżkę/dwie oliwy).
4. Pod koniec smażenia dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła.
5. Odstaw mięso do wystygnięcia.
6. Po schłodzeniu połącz warzywa z mięsem i wymieszaj z zimnym masłem (najlepiej również pokrojonym w kostkę).
7. Całość zblenduj.

WSKAZÓWKA: zamiast papryki można dodać inne warzywa: marchewkę, pieczarki, cieciorkę, fasolę – co kto lubi!

DSC_0108

 

mumandthecity.pl/niezly-pasztet/

Zgłoś jeśli naruszono regulamin