1946 Skrót podstawowych wiadomości z dziedziny higieny wojskowej.pdf

(2978 KB) Pobierz
ZATWIERDZAM:
Kwatermistrz D. O. W. VII
(-) AWANIESOW płk.
S K R Ó T
PODSTAWOWYCH
WIADOMOŚCI
z
DZIEDZINY HIGIENY
WO
J SKO
W EJ
WYDAWNICTWO
ZARZĄDU POLITYCZNO - WYCHOWAWCZEGO
D. O. W. VII
D r u k a r n i a Nr.
1
SPÓŁDZ.
WYDAW.
CZYTELNIK
Lublin
ul. Zamojska 24.
A . -
9273
WS
T Ę P
Dowództwo Okręgu Wojskowego VII chcąc udostęp-
nić wszystkim oficerom zdobycie podstawowych wiado­
mości z dziedziny higieny wojskowej przystąpiło do opra­
cowania broszury, która właśnie teraz ukazuje się
w druku.
Brak wiadomości z dziedziny higieny może przyczy­
nić się i przyczynia do obniżenia etanu sprawności żoł­
nierzy, a co zatym idzie stopnia bojowości żołnierza.
Przez przestrzeganie podanych w tej broszurze zale­
ceń możemy uchronić żołnierza od wszelkich przykrych
wypadków, zapewnić mu zdrowe i higieniczne warunki,
podczas pobytu w koszarach, podczas marszu i wykony­
wania ćwiczeń.
Wydanie jednak „Skrótu podstawowych wiadomości
z dziedziny higieny wojskowej“ rozwiązuje nasze zadanie
tylko w połowie. Stan sanitarny i higieniczny naszych od­
działów zależy od wkładu energii całego Korpusu Oficer­
skiego w realizowanie podanych wskazówek.
Wydając niniejszy „skrót" D O W pragnie widzieć go
w rękach każdego oficera, ponieważ każdy oficer odpo­
wiada za zdrowie powierzonych mu żołnierzy.
Specjalnie dla aparatu polit. - wych. „Skrót" stano­
wić winien cenny materiał, gdyż podaje on wszystkie
podstawowe wiadomości, których brak odczuwaliśmy do-
tychczas.
Na początku broszurki podane są tablice dziennej pod­
stawowej racji żołnierskiej oraz tablice zamiany ważniej­
szych produktów. Znajomość ich w znacznym stopniu uła­
twi przeprowadzanie kontroli kuchni i magazynu, przy­
czyni się do sprawniejszego likwidowania ewentualnych
nadużyć.
Po zaznajomieniu się z broszurą oficer. pol. - wych.
będzie mógł pozytywniej realizować jedno ze swych
pierwszych zadań: troskę o byt żołnierza.
Dlatego niech ambicją każdego oficera, a specjalnie
oficera pol. - wych. będzie dokładne zaznajomienie się
z treścią broszury i oparcie pracy w kierunku podniesie­
nia warunków bytowych żołnierza na zdobytych w ten
sposób wiadomościach.
Red.
SKRÓT
PODSTAWOWYCH WIADOMOŚCI
Z DZIEDZINY HIGIENY WOJSKOWEJ
Prawidłowa organizacja wyżywienia wojska jest głó­
wnym czynnikiem utrzymania gotowości bojowej i zdro­
wia składu osobowego wojska. Prawidłowe rozwiązanie
zagadnienia wyżywienia, prawidłowa organizacja wyży­
wienia, koniecznie są potrzebne dla podniesienia wydajno­
ści pracy organizmu żołnierza i dla wzmocnienia odpor­
ności jego przeciw wszelkim schorzeniom zwłaszcza in­
fekcyjnym.
Konieczne środki odżywcze, dostarczające organiz­
mowi energii, biorące udział w jego budowie i podtrzymu­
jące stale temperaturę ciała, zawarte są w dostatecznej
ilości w produktach, które wyznaczono jako racje żywno­
ściowe. Wartość odżywcza racji wyżywienia określa się
ilościowym oznaczeniem składników podstawowych t. j.
białka, (tłuszczu, węglowodanów, soli i witamin, Ogólną
wartość określa się w kaloriach powstających ze spalania
tych środków w organizmie, wchodzących w skład pro­
duktów wyznaczonych jako normy.
Dla podtrzymania
przejawów życiowych organizmu i spełniania pracy, żoł­
nierz w ciągu doby zużywa około 3000 kalorii. Tę ilość
energii cieplnej pokrywa się żywnością.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin