Omlet marchewkowy.docx

(110 KB) Pobierz

Omlet marchewkowy

Składniki:
1 jajko (60g)
2 łyżki musu marchewkowego (50g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek, kurkuma)

Przygotowanie:
Marchewkę gotujemy do miękkości, po przestudzeniu z odrobiną wody robimy mus marchewkowy.

Do miski wrzucamy jajko, 2 łyżki musu i przyprawy, dokładnie mieszamy trzepaczką na jednolitą marchewkową masę. Patelnię rozgrzewamy, warto ją posmarować pędzelkiem oliwą, wtedy nasz omlet pięknie się przyrumieni. Na rozgrzaną patelnię wylewamy naszą masę jajeczno-marchewkową i smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż brzegi będą odstawać, a jajko się zetnie.

Farsze proponuję takie jak przy omletach lub inwencja własna. Te moje są tutaj.


Wartość energetyczna 1 omleta bez nadzienia – 100kcal

http://3.bp.blogspot.com/-P07tYwd4oO0/UJQcZoozAuI/AAAAAAAADuA/543jSrSTKLo/s400/DSCF3423.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Mus marchewkowy

http://2.bp.blogspot.com/-cjMXr6n6wPw/UJQcdhPMvaI/AAAAAAAADt8/3lAzuS-nm9Q/s400/DSCF3406.JPG


Składniki na mus marchewkowy:
marchewka (500g)
woda (250ml)

Przygotowanie:
Zasadniczo chodzi o zachowanie proporcji, ja wyżej, wtedy wszystkie moje przepisy powinny Wam się sprawdzać.

Marchewkę gotujemy do miękkości i miksujemy, najlepiej w kielichu do koktajli, z odpowiednią ilością wody. Konsystencja powinna być taka jak na zdjęciu, czyli po ruchu łyżki powinien zostać ślad, nie może być za płynne.

Ogólnie zmiksowana słodka marchewka jest dobrym deserem sama w sobie, bez przypraw, bez cukru, lekko zakwaszona cytrynką – coś jak gęsty koktajl, ale za to bardzo niskokaloryczny. Jedna szklanka (200ml) takiego musu ma jedynie 32kcal. Nawet jakbyśmy to posłodzili 1 łyżeczką cukru to ma dalej mało – 72kcal. To jest naprawdę pyszne i zdrowe.

 




Wartość energetyczna marchewki – 24kcal/100g

Wartość energetyczna gotowego musu marchewkowego– 16kcal/100g

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin