Omlet marchewkowy
Składniki: 1 jajko (60g) 2 łyżki musu marchewkowego (50g) przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek, kurkuma)Przygotowanie: Marchewkę gotujemy do miękkości, po przestudzeniu z odrobiną wody robimy mus marchewkowy. Do miski wrzucamy jajko, 2 łyżki musu i przyprawy, dokładnie mieszamy trzepaczką na jednolitą marchewkową masę. Patelnię rozgrzewamy, warto ją posmarować pędzelkiem oliwą, wtedy nasz omlet pięknie się przyrumieni. Na rozgrzaną patelnię wylewamy naszą masę jajeczno-marchewkową i smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż brzegi będą odstawać, a jajko się zetnie. Farsze proponuję takie jak przy omletach lub inwencja własna. Te moje są tutaj. Wartość energetyczna 1 omleta bez nadzienia – 100kcal
Mus marchewkowy
Składniki na mus marchewkowy: marchewka (500g) woda (250ml)Przygotowanie: Zasadniczo chodzi o zachowanie proporcji, ja wyżej, wtedy wszystkie moje przepisy powinny Wam się sprawdzać. Marchewkę gotujemy do miękkości i miksujemy, najlepiej w kielichu do koktajli, z odpowiednią ilością wody. Konsystencja powinna być taka jak na zdjęciu, czyli po ruchu łyżki powinien zostać ślad, nie może być za płynne. Ogólnie zmiksowana słodka marchewka jest dobrym deserem sama w sobie, bez przypraw, bez cukru, lekko zakwaszona cytrynką – coś jak gęsty koktajl, ale za to bardzo niskokaloryczny. Jedna szklanka (200ml) takiego musu ma jedynie 32kcal. Nawet jakbyśmy to posłodzili 1 łyżeczką cukru to ma dalej mało – 72kcal. To jest naprawdę pyszne i zdrowe.
Wartość energetyczna marchewki – 24kcal/100g Wartość energetyczna gotowego musu marchewkowego– 16kcal/100g
mloda889