Śniadania
Omlet biszkoptowy z brzoskwiniami
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 1
Składniki
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
3 połówki brzoskwiń z syropu
śnieżka
szkl. zimnego mleka
Wprawia w dobry nastrój od samego rana
Etapy przygotowania
1.Białka rozdzielić z żółtkami,ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodać żółtka i cukier ucierać.Dodać mąkę , proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać.
2.Brzoskwinie pokroić w kostkę,śnieżkę ubić z zimnym mlekiem.
3.Omlet usmażyć z obu stron na złoty kolor.
4.Wyłożyć na talerz,udekorować śnieżką i brzoskwiniami.
Obiady
Naleśniki z farszem z mielonego mięsa
Czas przygotowania: 35 minut
Czas duszenia: 15 minut
Kaloryczność: 420 kcal
Ilość porcji: 4
CIASTO:
25 dag mąki
1/2 l mleka
sól
olej do smażenia
FARSZ:
50 dag mielonego mięsa
po pół strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
duża cebula
3 łyżki oleju
2 pomidory
2 ząbki czosnku
łyżeczka tymianku
łyżeczka mielonej papryki
5 łyżek startego parmezanu
sól i pieprz
Pyszne naleśniki z mięsem i papryką
■ Ciasto: składniki zmiksować na gładkie ciasto naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.
■ Farsz: oczyszczoną z pestek paprykę i obraną cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Włożyć mięso, smażyć, mieszając, aż całe będzie brązowe. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, mieloną papryką, solą, pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10–15 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z parmezanem.
■ Ciasto zamieszać. Usmażyć naleśniki. Każdy posmarować nadzieniem, pozostawiając
wolny margines przy brzegu placków. Dwa przeciwległe brzegi złożyć nad nadzieniem i zrolować naleśniki. Obsmażyć każdy na rozgrzanym oleju. Przekroić na pół. Podawać
gorące lub lekko ciepłe.
Desery
Miodowy sernik gotowany
Czas przygotowania: 100 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kaloryczność: 235 kcal
3 szklanki mąki,
2 duże łyżki miodu,
50 g masła,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
0,5 szklanki cukru,
2 jajka,
Masa:
1 szklanka cukru,
1 kg białego sera,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
0,5 szklanki mleka,
1 kostka margaryny,
rodzynki.
MMMMmmmmm!Palce lizać!Naprawdę polecam!!!
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części.
Średniej wielkości blaszkę wsmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdą część ciasta rozwałkować i upiec kolejno 4 placki(15 min., aż nabierze złotego koloru).
Upieczone placki wystudzić.
Po wystudzeniu placki mogą się wydawać twarde, ale takie mają być.
Przygotować masę serową: ser przekręcić 3 razy przez maszynkę.
Margarynę rozpuścić, dodać cuker i ser, dobrze wymieszać.
Zagotować masę ciągle mieszając.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku.
Dodać do gotującej się masy i dobrze wymieszać.
Dodać całe jajka oraz rodzynki i ponownie zagotować.
Masa musi być gęsta! Jeśli masa byłaby zbyt rzadka można dodać więcej mąki ziemniaczanej.
Masę chwilę przestudzić.
Placki przekładać ciepłą masą.
Można polać po wierzchu polewą czekoladową.
Życzę smacznego i polecam inne moje przepisy!!!
Krem mokka z nektarynką
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 190 kcal
4 łyżki mocnego, zimnego naparu kawy
łyżka żelatyny
30 dag twarogu
200 ml zsiadłego mleka
2 łyżki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
łyżka koniaku
2 nektarynki
Żelatynę moczyć 10 min w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuścić na małym ogniu.
Twaróg utrzeć z kawą i zsiadłym mlekiem. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać z masą twarogową. Wsypać cukier, cukier wanilinowy i wlać koniak, wymieszać.
Cztery miseczki opłukać zimną wodą, wypełnić kremem i wstawić do lodówki na 2 godziny. Nektarynki umyć, pokroić na plasterki.
Miseczki z kremem przed podaniem na krótko wstawić do gorącej wody, wyłożyć na talerzyki, przybrać nektarynką.
TOFFI
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 24
0,5 kg mąki
1/2 szkl cukru
15 dag miodu -lepszy jest naturalny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 kostki miękkiej margaryny
2 jajka
1 cukier waniliowy
KREM:
1/2 l śmietany 30% lub 36%
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szkl cukru pudru
KARMEL:
1 puszka masy krówkowej lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
DEKORACJA:
orzechy włoskie
Pyszne ciasto które rozpływa się w ustach i szybko znika z talerza.
CIASTO:Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.Podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki w temp 180 stopni ok 15-20 minut (jak się zarumieni wyciągnąć z piekarnika). Jeżeli będziemy używać masy krówkowej należy zamkniętą puszkę włożyć do gorącej wody aby lepiej się rozprowadzała-na ok 1/2 godz. Jeżeli użyjemy mleka to należy puszkę-również zamkniętą, gotować minimum 2 godz w garnku z wodą pilnując by woda się nie wygotowała.KREM: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Na końcu dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na jeden placek nałożyć krem i przykryć drugim plackiem.Na całość ciasta rozsmarować karmel z puszki i posypać pokrojonymi orzechami.Schodzić w lodówce.
KREMÓWKA KOKOSOWA
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas pieczenia: 40 minut
2 szkl mąki
1/2 kostki margaryny-miękkiej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe
1 litr mleka
MASA KOKOSOWA:
200 g wiórków kokosowych
1/2 kostki margaryny
Pyszne i delikatne ciasto .
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść ciasto.Wyłożyć je na wysmarowaną i posypaną bułką tartą blaszkę. MASA BUDYNIOWA: 3 budynie ugotować w litrze mleka i gorące wylać na ciasto. MASA KOKOSOWA: Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić.Ubić na sztywno pianę z białek.Następnie miksując dodać: cukier, 2 żółtka i wiórki kokosowe. Na końcu wlać rozpuszczoną margarynę. Masę kokosową wyłożyć na budyń i równo wygładzić łyżką. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Ciasto marchewkowe
Czas pieczenia: 50 minut
4 duże marchewki
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
1 szklanka oleju
polewa czekoladowa
kawałeczek margaryny
bułka tarta
Ciasto jest przepyszne, w smaku przypomina piernik.
Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, jajka i olej zmiksować (aż będzie jednolita płynna konsystencja).
Dodać startą marchewkę i wymieszać mikserem.
Dużą blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
Wylać ciasto na blachę i piec ok 45 - 50 minut w 180 C.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową.
Chleb ze słonecznikiem
Czas przygotowania: 210 minut
355 ml wody źródlanej
240 g mąki pszennej
365 g mąki żytniej
2,5 łyżeczki oleju bądź oliwy
2 łyżeczki soli
2,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
garść łuskanego słonecznika
Pachnie niebiańsko , smakuje jeszcze lepiej
1.Wszystkie składniki chleba umieszczamy w wypiekaczu do chleba , najpierw płynne a nastepnie sypkie, na końcy wsypujemy ziarenka słonecznika (ja wsypuję od razu , nie czekam na sygnał wypiekacza informujący o możliwości wrzuceni dodatków).
2.Wypiekacz włączamy , stawiamy programy , wagę 1000 g ,stopień zrumienienia skórki i włączamy.
3.Po około 3,5 godz. oczekiwania wyjmujemy z wypiekacza gotowy i pachnący chleb.
Chleb
Czas przygotowania: 90 minut
1 kg mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka otręb pszennych
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka soli
3 łyżki słonecznika
2 łyżki sezamu
10 dag drożdży
1 litr wody
Przepis dostałam od koleżanki. Chleb smakuje wyśmienicie.
1. Drożdże rozpuścić w 0,5 litra ciepłej wody.
2. Wszystkie składniki wsypać do miski. Wlać drożdże i resztę wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
3. Jak wyrośnie ponownie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki. Rozprowadzić i wygładzić łyżką moczoną w wodzie. Można posypać kminkiem lub słonecznikiem.
4. Zaczekać aż wyrośnie. Piec godzinę w 200 C.
Nalesniki po meksykańsku
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
1kg ziemniaków
20dag mrożonego szpinaku
cebula
ząbek czosnku
łyżka masła
2 łyżki masła
słoik sosu Salsa Mexicana Knorr
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
4 łyżki mąki
pyszne i szybkie do wykonania smacznego
· Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach{20min}. Ostudzić, obrać ze skórki, zemleć
· Szpinak podsmażyć z czosnkiem na łyżce masła.
· Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce masła.
· Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, cebulę, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszać, przyprawić.
· Resztę masła sto[pić na patelni, z masy ziemniaczanej usmażyć 4-6 naleśników.
· Sos Salsa Mexicana podgrzewać 10min. Naleśniki posmarować gorącym sosem szpinakiem. Podawać z dowolnymi surowymi warzywami.
Kuleczki serowe
Czas gotowania: 7 minut
1/2kg sera białego
1 bydyń śmietankowy lub waniliowy
rodzynki wg uznania
troszke cukru do smaku
pyszne kuleczki serowe na śniadanie,obiad czy też kolacje
ser wyrobić następnie dodać jajka,budyń,cukier i rodzynki wszystko połaczyć i robić kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe.Zagotować w garnku wode i na wrzątek wrzucac kulki z sera gotować 5-7 minut.Po ugotowaniu wyjąć na talerz polać masełkiem posypać wanilią lub cynamonem jak kto lubi .Można z samym masełkiem.Pyszne.
Sernik z pianką
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 1 godzin
Masa serowa 3 paczki cherbatników
1kg sera
5 żółtek +piana z 3 jaj
1szklanka cukru
1sklanki oleju
2 budynie z delekty śmietankowe
Cukier waniliowy
sok z 1 cytryny
2 szkl mleka
bardzo dobry sernik
Do sera dodajemy 5 żółtek 1 szklankę cukru 1szklanke oleju 2 budynie i sok z cytryny oraz 2 szklanki mleka to wszystko z miksować na koniec piane 3 białek ubitą i delikatnie wymieszać przełożyć do formy i piec półtorej godziny w niecałe 200 stopni na 15 minut przed końcem pieczenia ubić piane z 5 białek plus 5 łyżek cukru i położyć na sernik posypać wiórkami kokosowymi i piec jeszcze 20 minut do zarumienia.
annamaria.81