Śniadania.doc

(14 KB) Pobierz

Śniadania       

Omlet biszkoptowy z brzoskwiniami

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 1

Składniki

3 jajka

3 łyżki mąki

3 łyżeczki cukru

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

3 połówki brzoskwiń z syropu

śnieżka

szkl. zimnego mleka

Wprawia w dobry nastrój od samego rana

 

Etapy przygotowania

1.Białka rozdzielić z żółtkami,ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodać żółtka i cukier ucierać.Dodać mąkę , proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać.

2.Brzoskwinie pokroić w kostkę,śnieżkę ubić z zimnym mlekiem.

3.Omlet usmażyć z obu stron na złoty kolor.

4.Wyłożyć na talerz,udekorować śnieżką i brzoskwiniami.

 

Obiady       

Naleśniki z farszem z mielonego mięsa

Czas przygotowania: 35 minut

Czas duszenia: 15 minut

Kaloryczność: 420 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

CIASTO:

25 dag mąki

3 jajka

1/2 l mleka

sól

olej do smażenia

FARSZ:

50 dag mielonego mięsa

po pół strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki

duża cebula

3 łyżki oleju

2 pomidory

2 ząbki czosnku

łyżeczka tymianku

łyżeczka mielonej papryki

5 łyżek startego parmezanu

sól i pieprz

Pyszne naleśniki z mięsem i papryką

 

Etapy przygotowania

■ Ciasto: składniki zmiksować na gładkie ciasto naleśnikowe. Odstawić na 30 minut.

■ Farsz: oczyszczoną z pestek paprykę i obraną cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Włożyć mięso, smażyć, mieszając, aż całe będzie brązowe. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, mieloną papryką, solą, pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10–15 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z parmezanem.

■ Ciasto zamieszać. Usmażyć naleśniki. Każdy posmarować nadzieniem, pozostawiając

wolny margines przy brzegu placków. Dwa przeciwległe brzegi złożyć nad nadzieniem i zrolować naleśniki. Obsmażyć każdy na rozgrzanym oleju. Przekroić na pół. Podawać

gorące lub lekko ciepłe.

 

Desery      

  Miodowy sernik gotowany

Czas przygotowania: 100 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Kaloryczność: 235 kcal

Składniki

3 szklanki mąki,

2 duże łyżki miodu,

50 g masła,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

0,5 szklanki cukru,

2 jajka,

Masa:

1 szklanka cukru,

1 kg białego sera,

2 jajka,

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

0,5 szklanki mleka,

1 kostka margaryny,

rodzynki.

MMMMmmmmm!Palce lizać!Naprawdę polecam!!!

 

Etapy przygotowania

 

   Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części.

Średniej wielkości blaszkę wsmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Każdą część ciasta rozwałkować i upiec kolejno 4 placki(15 min., aż nabierze złotego koloru).

Upieczone placki wystudzić.

Po wystudzeniu placki mogą się wydawać twarde, ale takie mają być.

Przygotować masę serową: ser przekręcić 3 razy przez maszynkę.

Margarynę rozpuścić, dodać cuker i ser, dobrze wymieszać.

Zagotować masę ciągle mieszając.

Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku.

Dodać do gotującej się masy i dobrze wymieszać.

Dodać całe jajka oraz rodzynki i ponownie zagotować.

Masa musi być gęsta! Jeśli masa byłaby zbyt rzadka można dodać więcej mąki ziemniaczanej.

Masę chwilę przestudzić.

Placki przekładać ciepłą masą.

Można polać po wierzchu polewą czekoladową.

Życzę smacznego i polecam inne moje przepisy!!!

 

                    Krem mokka z nektarynką

Czas przygotowania: 20 minut

Kaloryczność: 190 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

4 łyżki mocnego, zimnego naparu kawy

łyżka żelatyny

30 dag twarogu

200 ml zsiadłego mleka

2 łyżki cukru

opakowanie cukru wanilinowego

łyżka koniaku

2 nektarynki

Etapy przygotowania

Żelatynę moczyć 10 min w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuścić na małym ogniu.

Twaróg utrzeć z kawą i zsiadłym mlekiem. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać z masą twarogową. Wsypać cukier, cukier wanilinowy i wlać koniak, wymieszać.

Cztery miseczki opłukać zimną wodą, wypełnić kremem i wstawić do lodówki na 2 godziny. Nektarynki umyć, pokroić na plasterki.

Miseczki z kremem przed podaniem na krótko wstawić do gorącej wody, wyłożyć na talerzyki, przybrać nektarynką.

 

     TOFFI

Czas przygotowania: 50 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość porcji: 24

Składniki

CIASTO:

0,5 kg mąki

1/2 szkl cukru

15 dag miodu -lepszy jest naturalny

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 kostki miękkiej margaryny

2 jajka

1 cukier waniliowy

KREM:

1/2 l śmietany 30% lub 36%

3 łyżeczki żelatyny

1/2 szkl cukru pudru

KARMEL:

1 puszka masy krówkowej lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

DEKORACJA:

orzechy włoskie

Pyszne ciasto które rozpływa się w ustach i szybko znika z talerza.

 

Etapy przygotowania

CIASTO:Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.Podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki w temp 180 stopni ok 15-20 minut (jak się zarumieni wyciągnąć z piekarnika). Jeżeli będziemy używać masy krówkowej należy zamkniętą puszkę włożyć do gorącej wody aby lepiej się rozprowadzała-na ok 1/2 godz. Jeżeli użyjemy mleka to należy puszkę-również zamkniętą, gotować minimum 2 godz w garnku z wodą pilnując by woda się nie wygotowała.KREM: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Na końcu dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na jeden placek nałożyć krem i przykryć drugim plackiem.Na całość ciasta rozsmarować karmel z puszki i posypać pokrojonymi orzechami.Schodzić w lodówce.

 

     KREMÓWKA KOKOSOWA

Czas przygotowania: 1 godzin

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość porcji: 24

Składniki

CIASTO:

2 szkl mąki

1/2 szkl cukru

2 jajka

1/2 kostki margaryny-miękkiej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA:

3 budynie śmietankowe

1 litr mleka

MASA KOKOSOWA:

200 g wiórków kokosowych

1/2 kostki margaryny

1/2 szkl cukru

2 jajka

Pyszne i delikatne ciasto .

 

Etapy przygotowania

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść ciasto.Wyłożyć je na wysmarowaną i posypaną bułką tartą blaszkę. MASA BUDYNIOWA: 3 budynie ugotować w litrze mleka i gorące wylać na ciasto. MASA KOKOSOWA: Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić.Ubić na sztywno pianę z białek.Następnie miksując dodać: cukier,    2 żółtka i wiórki kokosowe. Na końcu wlać rozpuszczoną margarynę. Masę kokosową wyłożyć na budyń i równo wygładzić łyżką. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.

 

 

     Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Składniki

4 duże marchewki

2 szklanki cukru

2 szklanki mąki

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody oczyszczonej

4 jajka

1 szklanka oleju

polewa czekoladowa

kawałeczek margaryny

bułka tarta

Ciasto jest przepyszne, w smaku przypomina piernik.

 

Etapy przygotowania

Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, jajka i olej zmiksować (aż będzie jednolita płynna konsystencja).

Dodać startą marchewkę i wymieszać mikserem.

Dużą blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.

Wylać ciasto na blachę i piec ok 45 - 50 minut w 180 C.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową.

 

Śniadania       

Chleb ze słonecznikiem

Czas przygotowania: 210 minut

Składniki

355 ml wody źródlanej

240 g mąki pszennej

365 g mąki żytniej

2,5 łyżeczki oleju bądź oliwy

2 łyżeczki soli

2,5 łyżeczki cukru

1,5 łyżeczki suszonych drożdży

garść łuskanego słonecznika

Pachnie niebiańsko , smakuje jeszcze lepiej

 

Etapy przygotowania

1.Wszystkie składniki chleba umieszczamy w wypiekaczu do chleba , najpierw płynne a nastepnie sypkie, na końcy wsypujemy ziarenka słonecznika (ja wsypuję od razu , nie czekam na sygnał wypiekacza informujący o możliwości wrzuceni dodatków).

2.Wypiekacz włączamy , stawiamy programy , wagę 1000 g ,stopień zrumienienia skórki i włączamy.

3.Po około 3,5 godz. oczekiwania wyjmujemy z wypiekacza gotowy i pachnący chleb.

 

      Chleb

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

1 kg mąki pszennej

1 szklanka mąki żytniej

1 szklanka otręb pszennych

1 szklanka płatków owsianych

1 łyżka soli

3 łyżki słonecznika

2 łyżki sezamu

10 dag drożdży

1 litr wody

Przepis dostałam od koleżanki. Chleb smakuje wyśmienicie.

 

Etapy przygotowania

1. Drożdże rozpuścić w 0,5 litra ciepłej wody.

2. Wszystkie składniki wsypać do miski. Wlać drożdże i resztę wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

3. Jak wyrośnie ponownie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki. Rozprowadzić i wygładzić łyżką moczoną w wodzie. Można posypać kminkiem lub słonecznikiem.

4. Zaczekać aż wyrośnie. Piec godzinę w 200 C.

 

      Nalesniki po meksykańsku

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 6

Składniki

1kg ziemniaków

20dag mrożonego szpinaku

cebula

ząbek czosnku

4 jajka

łyżka masła

2 łyżki masła

słoik sosu Salsa Mexicana Knorr

2 łyżki śmietany

sól, pieprz

4 łyżki mąki

pyszne i szybkie do wykonania smacznego

 

Etapy przygotowania

·       Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach{20min}. Ostudzić, obrać ze skórki, zemleć

·       Szpinak podsmażyć z czosnkiem na łyżce masła.

·       Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce masła.

·       Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, cebulę, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszać, przyprawić.

·       Resztę masła sto[pić na patelni, z masy ziemniaczanej usmażyć 4-6 naleśników.

·       Sos Salsa Mexicana podgrzewać 10min. Naleśniki posmarować gorącym sosem szpinakiem. Podawać z dowolnymi surowymi warzywami. 

 

         Kuleczki serowe

Czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 7 minut

Składniki

1/2kg sera białego

2 jajka

1 bydyń śmietankowy lub waniliowy

rodzynki wg uznania

troszke cukru do smaku

pyszne kuleczki serowe na śniadanie,obiad czy też kolacje

 

Etapy przygotowania

ser wyrobić następnie dodać jajka,budyń,cukier i rodzynki wszystko połaczyć i robić kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe.Zagotować w garnku wode i na wrzątek wrzucac kulki z sera gotować 5-7 minut.Po ugotowaniu wyjąć na talerz polać masełkiem posypać wanilią lub cynamonem jak kto lubi .Można z samym masełkiem.Pyszne.

 

        Kuleczki serowe

Czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 7 minut

Składniki

1/2kg sera białego

2 jajka

1 bydyń śmietankowy lub waniliowy

rodzynki wg uznania

troszke cukru do smaku

pyszne kuleczki serowe na śniadanie,obiad czy też kolacje

 

Etapy przygotowania

ser wyrobić następnie dodać jajka,budyń,cukier i rodzynki wszystko połaczyć i robić kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe.Zagotować w garnku wode i na wrzątek wrzucac kulki z sera gotować 5-7 minut.Po ugotowaniu wyjąć na talerz polać masełkiem posypać wanilią lub cynamonem jak kto lubi .Można z samym masełkiem.Pyszne.

 

       Sernik z pianką

Czas przygotowania: 2 godzin

Czas pieczenia: 1 godzin

Ilość porcji: 1

Składniki

Masa serowa 3 paczki cherbatników

1kg sera

5 żółtek +piana z 3 jaj

1szklanka cukru

1sklanki oleju

2 budynie z delekty śmietankowe

Cukier waniliowy

sok z 1 cytryny

2 szkl mleka

bardzo dobry sernik

 

Etapy przygotowania

Do sera dodajemy 5 żółtek 1 szklankę cukru 1szklanke oleju 2 budynie i sok z cytryny oraz 2 szklanki mleka to wszystko z miksować na koniec piane 3 białek ubitą i delikatnie wymieszać przełożyć do formy i piec półtorej godziny w niecałe 200 stopni na 15 minut przed końcem  pieczenia ubić piane z 5 białek plus 5 łyżek cukru i położyć na sernik posypać wiórkami kokosowymi i piec jeszcze 20 minut do zarumienia.

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin