Małe bagietki
Przepis na Małe bagietki
czas: ok. 45 minut
liczba porcji: ok. 10
Składniki
· 400 g mąki pszennej jasnej typ 500
· 250 ml wody
· 1/2 łyżeczki soli
· 15 g drożdży świeżych (7 g instant)
Krok 1
Składniki umieszczam w maszynie albo w misce (w zależności, czy chcecie robić w piekarniku, czy w automacie). Drożdże świeże najpierw trzeba rozpuścić w wodzie, suszonych nie trzeba.
Krok 2
Ciasto mieszam, wyrabiam i zostawiam do wrośnięcia. Po godzinie dzielę na 8 części.
Krok 3
Formuję bułeczki i zostawiam, by podrosły.
Krok 4
Wkładam do maszyny lub piekarnika. W maszynie zazwyczaj jest program do bagietek, a w piekarniku trzeba wstawić na 15 minut do nagrzanego do 190°C.
Krok 5
Po upieczeniu studzę. Smacznego.
be.3