Małe bagietki.rtf

(1 KB) Pobierz

Małe bagietki

Przepis na Małe bagietki

czas: ok. 45 minut

liczba porcji: ok. 10

Składniki

·         400 g mąki pszennej jasnej typ 500

·         250 ml wody

·         1/2 łyżeczki soli

·         15 g drożdży świeżych (7 g instant)

Krok 1

Składniki umieszczam w maszynie albo w misce (w zależności, czy chcecie robić w piekarniku, czy w automacie). Drożdże świeże najpierw trzeba rozpuścić w wodzie, suszonych nie trzeba.

Krok 2

Ciasto mieszam, wyrabiam i zostawiam do wrośnięcia. Po godzinie dzielę na 8 części.

Krok 3

Formuję bułeczki i zostawiam, by podrosły.

 

Krok 4

Wkładam do maszyny lub piekarnika. W maszynie zazwyczaj jest program do bagietek, a w piekarniku trzeba wstawić na 15 minut do nagrzanego do 190°C.

 

Krok 5

Po upieczeniu studzę. Smacznego.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin