Prosty przepis na zakwas do chleba.rtf

(2 KB) Pobierz

Prosty przepis na zakwas do chleba

Składniki

·         mąka żytnia

·         woda

Przygotowanie

.          Kubek mąki żytniej (ok. 100 g) i kubek ciepłej wody (ok. 100 ml) mieszamy i zostawiamy w wysokim naczyniu w ciepłym miejscu.

.          Następnego dnia, najlepiej o tej godzinie co nastawiliśmy zakwas, dokarmiamy” go. Dosypujemy kubek mąki żytniej i kubek wody, mieszamy i odstawiamy, nie przykrywamy (najwyżej ściereczką). Kolejnego dnia powtarzamy tę czynność. Zakwas powinien zacząć bąbelkować. Czyli zakwas dokarmiamy raz dziennie!

.          Swój zakwas dokarmiałam przez 5 dni, po tym czasie schowałam go do lodówki.

.          Wyjmuję go gdy wiem, że będę piekła chleb. Po około 2 godzinach nabiera pokojowej temperatury. Wówczas znów go dokarmiam, dodaję 50 g mąki żytniej oraz wody, również 50 g (ile mąki, tyle wody), mieszam drewniana łyżką i zostawiam. Jeśli rośnie zbyt szybko, można go zamieszać.

.          Po 12 godzinach mamy gotowy zakwas z którego można zrobić zaczyn, a później upiec chleb. Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin