· 60 g cukru białego drobnego
· cukier puder
· 1 banan
· Sok z ½ cytryny
· ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
· 3 białka
· masło
Piekarnik nagrzać do 180’C. Cztery ramekiny dokładnie wysmarować miękkim masłem i oprószyć cukrem pudrem.
Banana pokroić w plastry. Zmiksować banany z sokiem z cytryny. Wmieszać mąkę ziemniaczaną.W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać co jakiś czas po jednej łyżce cukru białego drobnego. W efekcie końcowym piana powinna być gładka i błyszcząca.Część piany przełożyć do papki bananowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć pozostałą część piany i ponownie ostrożnie wymieszać.
Ramekiny wypełnić pianą do ¾ ich wysokości. Wyrównać wierzch piany. Usunąć pozostałości piany z brzegów naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.Suflety podawać od razu po wyjęciu z piekarnika oprószone cukrem pudrem.
ewaela