suflet cytrynowo - bananowy.doc

(22 KB) Pobierz

Składniki

·         60 g cukru białego drobnego

·         cukier puder

·         1 banan

·         Sok z ½ cytryny

·         ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

·         3 białka

·         masło

Przygotowanie

Krok I

Piekarnik nagrzać do 180’C. Cztery ramekiny dokładnie wysmarować miękkim masłem i oprószyć cukrem pudrem.

 

Krok II

Banana pokroić w plastry. Zmiksować banany z sokiem z cytryny. Wmieszać mąkę ziemniaczaną.
W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać co jakiś czas po jednej łyżce cukru białego drobnego. W efekcie końcowym piana powinna być gładka i błyszcząca.
Część piany przełożyć do papki bananowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć pozostałą część piany i ponownie ostrożnie wymieszać.

 

Krok III

Ramekiny wypełnić pianą do ¾ ich wysokości. Wyrównać wierzch piany. Usunąć pozostałości piany z brzegów naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.
Suflety podawać od razu po wyjęciu z piekarnika oprószone cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin