Drożdżówka z budyniem i kruszonką.docx

(13 KB) Pobierz

Drożdżówka z budyniem i kruszonką

SKŁADNIKI:

    Ciasto:

    500g mąki

    7g drożdży instant

    6 łyżek cukru

    op. cukru waniliowego

    szczypta soli soli

    2 jajka

    szkl. ciepłego mleka

    1/2 masła

    budyń waniliowy

    1/2l mleka

    Kruszonka:

    6 łyżek cukru

    4 łyżki mąki

    1/4 kostki masła

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Mąkę, cukry, drożdże i sól wymieszać w dużej misce. Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić i ostudzić. Razem z rozbełtanymi jajkami dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać łyżką ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło objętość. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach, schłodzić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę (20x30cm) posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Na cieście układać po łyżce budyniu, posypać kruszonką. Drożdżówkę piec ok 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin