Drożdżówka z budyniem i kruszonką
SKŁADNIKI:
Ciasto:
500g mąki
7g drożdży instant
6 łyżek cukru
op. cukru waniliowego
szczypta soli soli
2 jajka
szkl. ciepłego mleka
1/2 masła
budyń waniliowy
1/2l mleka
Kruszonka:
4 łyżki mąki
1/4 kostki masła
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Mąkę, cukry, drożdże i sól wymieszać w dużej misce. Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić i ostudzić. Razem z rozbełtanymi jajkami dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać łyżką ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło objętość. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach, schłodzić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę (20x30cm) posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Na cieście układać po łyżce budyniu, posypać kruszonką. Drożdżówkę piec ok 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
jurekkoto