Napoleonki.pdf

(51 KB) Pobierz
Składniki
I
1/2 l mleka
125 g masła
3/4 szklanki cukru
II
1/2 l mleka
4 żółtka
4 cukry waniliowe
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
ok. 1 i 1/2 paczki krakersów
KALKULATOR MIAR I WAG
Przygotowanie
Zagotować mleko, masło i cukier z punktu
I.
Zmiksować mleko, 4 żółtka, cukry
waniliowe, mąkę pszenną i ziemniaczaną z punktu
II
i wlać do większego
garnka. Dodać mleko z masłem i cukrem z punktu I. Wszystko zagotować
mieszając, by nie przypalić. W większej, wysokiej blasze ułożyć połowę
krakersów, zalać masą i przykryć drugą połową krakersów. Jak ostygnie, pokroić
wzdłuż brzegów krakersów, położyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin