SKŁADNIKI:
• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 125 g miękkiej margaryny
• ½ szklanki cukru
• 3 żółtka
• 1 jajko
• 1,5 łyżki śmietany 18%
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 cukier wanilinowy
• pół buteleczki aromatu śmietankowego
• 2-3 łyżki gorzkiego kakao
• 1 kg sera z wiaderka (bądź twarogu trzykrotnie mielonego)
• 1 szklanki cukru
• 3 łyżki miękkiego masła lub margaryny
• 2 żółtka
• 2 jajka
• 2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru (ewentualnie 3)
• ½ szklanka mleka
• 5 białek
• ½ szklanki cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 1,5 łyżki wody
• kilka kropli soku z cytryny
• szczypta sody oczyszczonej
• 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę połączyć z margaryną, dodać cukier, żółtka, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz aromat. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta oddzielić ok. ¼ części i włożyć do zamrażalnika. Pozostałą część wyklejamy na dno blaszki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wierzch ciasta kakao, zastąpi ono bowiem bułkę tartą, która powinna wsiąknąć nadmiar płynu z sera. Następnie wyłożyć ser do naczynia, w którym będziemy miksować i dodać do niego cukier, masło/margarynę, 2 żółtka, 2 jajka i miksować na średnich obrotach. W mleku rozpuścić budynie i wlać do sera, mieszać kilka minut na najwyższych bądź na jednych z wyższych obrotów aż zauważymy, że ser zwiększył objętość, będzie wówczas bardziej puszysty (polecam dodać wówczas trzeci budyń, chyba że wolimy sernik bardzo mokry i miękki). Jeśli jednak zależy nam nam na czasie, można oczywiście skrócić mieszanie do momentu wystarczającego połączenia składników. Tak przygotowany ser wylać na ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temp 180 st. Celsjusza. Po około 20 minutach pieczenia ciasta, można zacząć przygotowywać pianę z białek.. W jak najmniejszej ilości bardzo ciepłej wody, tj. 1-1,5 łyżki, rozpuszczamy kawę. Można ją też rozpuścić w wodzie zimnej, jednak mam wrażenie, że jest wówczas mniejszy aromat. Następnie do pojemnika wlać 5 białek (bo tyle właśnie powinno nam pozostać po wcześniejszych jajkach, z których zużyliśmy tylko żółtka), dodać sodę i miksować na najwyższych obrotach. Gdy piana będzie już prawie idealna, ubita, dodać cukier, kilka kropli soku wyciśniętego z cytryny, mąkę i jeszcze chwilę mieszać. Na sam koniec wlać kawę i miksować chwilę, tylko do momentu połączenia kawy z resztą składników. Po 30 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i jak najdelikatniej rozsmarować pianę na całości sernika, następnie wyjąć pozostałą część ciasta z zamrażalnika i ścierając na tarce o grubych oczkach, rozsypywać kruszonkę na wierzchu pianki. Wstawić ponownie blaszkę do piekarnika i piec jeszcze ok. 25 minut. Podkreślam, że z podanych składników bezy wychodzi sporo, więc ciasto jest wysokie i czasem może w trakcie pieczenia, podczas rośnięcia, wypływać. Po upieczeniu ostudzić przy uchylonym piekarniku. Smacznego.
Składniki:
• CIASTO DROŻDŻOWE
• 30 dag mąki
• 3 dag drożdży
• 2/3 szklanki mleka
• 8 dag cukru
• 5 dag masła
• odrobina soli
• 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
• SER
• 25 dag sera półtłustego
• 1 żółtko
• 1 łyżeczka cukru
• 3 łyżeczki cukru waniliowego (lub mniej)
• KRUSZONKA
• 3 dag masła
• 5 dag mąki
• 5 dag cukru (lub mniej)
• 1 białko do posmarowania ciasta
Przepis na ciasto drożdżowe:
W miseczce (lub dużym kubeczku) pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka. Wszystko dokładnie rozetrzeć i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli, dodać żółtka, stopione i ostudzone masło, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto do chwili jak będzie odchodziło od ręki i ścianek miski (ciasto jest dość klejące ale takie ma być, po dokładnym wyrobieniu bez problemu odchodzi od ręki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przepis na ser:
Ser, żółtko, cukier i cukier waniliowy zmiksować. Dodać aromat i wymieszać.
Przepis na kruszonkę:
Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę i cukier, dokładnie rozetrzeć, aż powstaną grudki ciasta, czyli kruszonka.
Pieczenie ciasta drożdżowego z serem:
Podłużną foremkę 9x17 cm (zmierzone dno foremki) wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i uformować ręką cienki prostokąt. Na ciasto posmarować ser, zwinąć jak roladę i przełożyć do foremki. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C przez 1 godzinę (lub trochę krócej).
karita