* 2-3 główki młodej kapusty zależnie od wielkoci * 4 spore cebule * 1 okazały pęczek koperku * 100 g masła * 2 czubate łyżki mški * sól * czarny pieprz * listek laurowy * ziele angielskie Kapustę szatkuję niezbyt drobno i ugniatam w garnku. Daję pociętš w kostkę cebulę, ziele, listek, sól, pieprz i około 1-1,5 litra wody. Kapustę przykrywam i pozwalam się jej gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Powinna być bardzo miękka. Wtedy na patelni rozpuszczam masło, dosypuję mškę i podsmażam zasmażę. Gdy się zrumieni dodaję jš do kapusty, tak, aby zgęstniała. A włanie, napiszę jeszcze, że wody przed dodaniem zasmażki powinno być tyle, że nieznacznie przykrywa kapustę. Jeli jest jej za mało, trzeba uzupełnić. Kapustę podgrzewam z zasmażkš przez kilka sekund, tak, aby zabulgotała, wtedy dodaję pocięty koperek i już mogę nakładać pycha!
atuna01