babka ziemniaczana.txt

(0 KB) Pobierz
Babka ziemniaczana 

Składniki

1,5 kg - ziemniaków
1 łyżka - mški ziemniaczanej
3 - jajka
2 - duże cebule
150 g - wędzonego boczku
1/2 łyżeczki - majeranku
1 łyżeczka - soli
2 zšbki - czosnku

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sito i odstaw na chwilę, żeby ociekły.
W tym czasie podsmaż na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.
Starte ziemniaki wymieszaj z jajkami, przyprawami, podsmażonym boczkiem i cebulš oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Masę przełóż do natłuszczonej dużej formy do pieczenia baby.
Piecz ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temperatury150oC.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin