Ś1.txt

(1 KB) Pobierz
Dwa przepisy na ledzie w oleju

Pierwszy, doć prosty przepis, który proponuję na wigilijnš kolację, to ledzie w oleju z kaparami i kolorowym pieprzem. Potrzebne składniki oprócz płatów rybnych m.in. kapary w zalewie, cebula, kolorowy pieprz, ziele angielskie, cytryna. ledzie wychodzš doć łagodne z lekkim kaparowym posmakiem. Można by też do nich dodać, klasycznie, odrobinę marchwi, powinny wyjć trochę słodsze ale jako mi marchew nie do końca z kaparami współgrała więc nie dodawałem. Komu by taka kombinacja podpasowała, to nie widzę przeciwwskazań aby wypróbować.

Drugi przepis na ledzia w oleju jaki proponowałem przed Wigiliš 2007, to zdecydowanie mniej łagodny niż poprzedni, led na ostro z papryczkš chili i imbirem. Do wykonania potrzebujemy między innymi: płaty ledziowe, papryczki chili, wieży korzeń imbiru, ziele angielskie, cytrynę, listek bobkowy. I tu też można by poeksperymentować i zamiast imbiru, bo może kto nie lubi, dodać korzeń chrzanu, który być może lepiej pasuje na więta - w końcu sš to nasze polskie więta, a więc chrzan zamiast imbiru może być jak najbardziej wskazany :)

ledzie w mietanie

O gustach co prawda się nie dyskutuje ale można o nich napisać. Przepis opisany tu: ledzie w mietanie z chrzanem i jabłkiem, to nieskromnie mówišc :) jedne z lepszych ledzi jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Jeli tylko znajdziemy dobre jabłka - winne i soczyste i czego nie (nomen omen) zchrzanimy te ledzie wychodzš na prawdę wymienite. I chyba nie musimy nawet dodawać kaparów, jeli kto nie lubi to miało można z nich zrezygnować.  Składniki jakie potrzebne sš do tego przepisu to: płaty ledziowe, jabłka, chrzan ze słoiczka, cytryna, sól, pieprz i ewentualnie kapary. Zaprawę mietanowš polecam próbować w trakcie przygotowywania, powinna być taka aby jeszcze bez ledzia nam smakowała - odpowiednio ostra (chrzan) z wyranie wyczuwalnš słodkociš i winnociš jabłka.  
Zgłoś jeśli naruszono regulamin