sosy sałatkowe.txt

(1 KB) Pobierz
Agata Wojda  lekko i zdrowo
ostatnia aktualizacja: 11.04.2012, 20:30
Share on emailShare on facebookShare on wykopShare on twitterShare on naszaklasaMore Sharing ServicesWięcej
Kategorie: Sosy, pasty , Kawa czy herbata? , inne kuchnie
SOS SOJOWY do serwowania z: wędzonymi rybami, soczewicš, siekanš marchewkš i koperkiem
Składniki:
1 szalotka, 
kawałek imbiru  2 cm, 
szczypta wasabi w proszku (niekoniecznie), 
100 ml oleju słonecznikowego, 
25ml sosu sojowego jasnego, 
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania 
Szalotkę drobno posiekać, imbir pokroić w cienkie plasterki. Sos sojowy rozmieszać z wasabi i sokiem z cytryny. Dodać olej. Wymieszać z soczewicš, sparzonš marchewkš i siekanym koperkiem. Wędzonego pstršga lub łososia podajemy obok, skropionego sosem i cytrynš. Zaskakujšce!
SOS MIODOWY do serwowania z: awokado, wieżymi ogórkami, kalarepkš, rzodkiewkami i serem białym. 
Składniki:
2 łyżki miodu, 
skórka i sok z 1 cytryny, 
3 łyżki oliwy, 
duża szczypta soli
Sposób przygotowania 
Zawsze rozpuszczamy najpierw sól, zanim zaczniemy dodawać oliwę lub olej. Awokado, wstšżki z ogórka i kalarepkę w cienkich plastrach mieszamy z sosem i podajemy posypane tłustym białym serem, strugami z rzodkiewek i grubo posiekanym koperkiem. Odwieżajšce!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin