syropy na kaszel z warzyw.txt

(1 KB) Pobierz
Cebula podobnie jak czosnek posiada właciwoci bakteriobójcze, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Syrop z cebuli jest wietny na chrypkę i kaszel.

Buraki czerwone sš bardzo bogate w makro i mikro elementy (m.in.: Ca, K, Mg i Fe), majš działanie krwiotwórcze oraz stanowiš cenne ródło kwasu foliowego. Syrop z buraka jest szczególnie pomocny w przypadku przeziębienia i kaszlu.

Seler zawiera dużo soli mineralnych (m.in.: K i Fe) i witamin (m.in.: C, A, B i PP) oraz ma działanie wzmacniajšce. Syrop z selera jest wymienity na problemy z gardłem i kaszlem.

Przygotowanie:

Warzywa, tarkujemy, siekamy, kroimy w plastry lub wydršżamy w nich dziury.

Rozdrobnione warzywa zalewamy miodem, lub zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Powstały syrop odcedzamy i popijamy po łyżce stołowej 3-4 razy dziennie.

Wydršżone warzywne wulkany zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem i postępujemy jak powyżej. Powstały syrop możemy pić prosto z nietypowego, w pełni biodegradalnego naczynia.

Warianty:

* wersja najprostsza: kroimy warzywo w plasterki zasypujemy cukrem i kładziemy w ciepłym miejscu;

* wersja bardziej wykwintna: kroimy warzywo i dodajemy miód;

* wersja luksusowa: kroimy cebulę, seler lub buraczka plus czosnek i dodajemy miód;

*
Zgłoś jeśli naruszono regulamin