Cebula podobnie jak czosnek posiada właciwoci bakteriobójcze, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Syrop z cebuli jest wietny na chrypkę i kaszel. Buraki czerwone sš bardzo bogate w makro i mikro elementy (m.in.: Ca, K, Mg i Fe), majš działanie krwiotwórcze oraz stanowiš cenne ródło kwasu foliowego. Syrop z buraka jest szczególnie pomocny w przypadku przeziębienia i kaszlu. Seler zawiera dużo soli mineralnych (m.in.: K i Fe) i witamin (m.in.: C, A, B i PP) oraz ma działanie wzmacniajšce. Syrop z selera jest wymienity na problemy z gardłem i kaszlem. Przygotowanie: Warzywa, tarkujemy, siekamy, kroimy w plastry lub wydršżamy w nich dziury. Rozdrobnione warzywa zalewamy miodem, lub zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Powstały syrop odcedzamy i popijamy po łyżce stołowej 3-4 razy dziennie. Wydršżone warzywne wulkany zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem i postępujemy jak powyżej. Powstały syrop możemy pić prosto z nietypowego, w pełni biodegradalnego naczynia. Warianty: * wersja najprostsza: kroimy warzywo w plasterki zasypujemy cukrem i kładziemy w ciepłym miejscu; * wersja bardziej wykwintna: kroimy warzywo i dodajemy miód; * wersja luksusowa: kroimy cebulę, seler lub buraczka plus czosnek i dodajemy miód; *
atuna01