domowy chleb ze wszystkim.txt

(2 KB) Pobierz
Domowy chleb z boczkiem i szpinakiem
Moje dowiadczenia z wypiekaniem chleba i ciast drożdżowych były długie i burzliwe ale już zaprzyjanilimy się z moim piekarnikiem na tyle w tej kwestii, że nie mamy przed sobš tajemnic i mogę zaczšć dzielić się z Wami moimi pomysłami,
przepisami i smakami również w tej materii. Dzisiaj przepis na chlebek, którego
kromka stanowi całš kanapkę i jak to mój brat stwierdził, najlepiej smakuje bez
dodatków. Mi najbardziej smakuje z jajkiem, pomidorem lub kiszonym ogórkiem.

 

domowy chleb z boczkiem i szpinakiem

 

 

Iloć porcji   1 chleb (wym. foremki: 24 cm x 10 cm. )

Czas wykonania   110 min

Stopień trudnoci   łatwy

 

Składniki:

3 całe jajka
8 łyżek mleka
8 łyżek oleju rzepakowego
80 g drobno startego parmezanu
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 opakowanie suchych drożdży ( 7g )
180 g mški pszennej razowej do wypieku chleba, typ: 2000
120 g boczku ( najlepiej w cieniutkich plastrach)
około 70 g wieżego szpinaku
80 g twardego żółtego sera
kawałek masła lub margaryny do wysmarowania foremki i około 1 łyżeczka mški do obsypania
 

 

domowy chleb z boczkiem i szpinakiem

?

Sposób wykonania:

do dużej ( najlepiej metalowej ) miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, roztrzepujemy całoć
następnie wlewamy olej oraz mleko, mieszamy trzepaczkš
dodajemy mškę oraz drożdże i dokładnie mieszamy drewnianš łyżkš
do masy wrzucamy parmezan i ponownie dokładnie mieszamy
miskę przykrywamy foliš aluminiowš i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyronięcia ( ja wstawiłam do piekarnika przy włšczonym wietle )
twardy, żółty ser cieramy na tarce o grubych oczkach
plasterki boczku  kroimy na małe kawałki i przesmażamy na suchej patelni ( około 3 min mieszajšc )
szpinak płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy
foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mškš
kiedy ciasto już wyrosło dodajemy przesmażony boczek, żółty ser i szpinak, mieszamy całoć dokładnie  a następnie  przekładamy do formy
wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180o C około 35-40 min.
po upieczeniu wyłšczamy piekarnik, uchylamy go i zostawiamy chlebek przez około 15-20 min. następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia  
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin