Domowy chleb z boczkiem i szpinakiem Moje dowiadczenia z wypiekaniem chleba i ciast drożdżowych były długie i burzliwe ale już zaprzyjanilimy się z moim piekarnikiem na tyle w tej kwestii, że nie mamy przed sobš tajemnic i mogę zaczšć dzielić się z Wami moimi pomysłami, przepisami i smakami również w tej materii. Dzisiaj przepis na chlebek, którego kromka stanowi całš kanapkę i jak to mój brat stwierdził, najlepiej smakuje bez dodatków. Mi najbardziej smakuje z jajkiem, pomidorem lub kiszonym ogórkiem. domowy chleb z boczkiem i szpinakiem Iloć porcji 1 chleb (wym. foremki: 24 cm x 10 cm. ) Czas wykonania 110 min Stopień trudnoci łatwy Składniki: 3 całe jajka 8 łyżek mleka 8 łyżek oleju rzepakowego 80 g drobno startego parmezanu szczypta soli szczypta pieprzu 1 opakowanie suchych drożdży ( 7g ) 180 g mški pszennej razowej do wypieku chleba, typ: 2000 120 g boczku ( najlepiej w cieniutkich plastrach) około 70 g wieżego szpinaku 80 g twardego żółtego sera kawałek masła lub margaryny do wysmarowania foremki i około 1 łyżeczka mški do obsypania domowy chleb z boczkiem i szpinakiem ? Sposób wykonania: do dużej ( najlepiej metalowej ) miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, roztrzepujemy całoć następnie wlewamy olej oraz mleko, mieszamy trzepaczkš dodajemy mškę oraz drożdże i dokładnie mieszamy drewnianš łyżkš do masy wrzucamy parmezan i ponownie dokładnie mieszamy miskę przykrywamy foliš aluminiowš i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyronięcia ( ja wstawiłam do piekarnika przy włšczonym wietle ) twardy, żółty ser cieramy na tarce o grubych oczkach plasterki boczku kroimy na małe kawałki i przesmażamy na suchej patelni ( około 3 min mieszajšc ) szpinak płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mškš kiedy ciasto już wyrosło dodajemy przesmażony boczek, żółty ser i szpinak, mieszamy całoć dokładnie a następnie przekładamy do formy wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180o C około 35-40 min. po upieczeniu wyłšczamy piekarnik, uchylamy go i zostawiamy chlebek przez około 15-20 min. następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia
atuna01