1.04.2014
Pokrój indora
· nieupierzona głowa i szyja
· występują korale
· wisior – mięsna narośl nad dziobem
· pędzel – pęk niewykształconych piór
· m. c. samca 25-26 kg, samicy 10-12kg
W chowie towarowym wykorzystuje się tylko białe.
Perlica
· nieupierzona głowa
· hełm – zrogowaciały wytwór naskórka na głowie
· występują dzwonki i zausznice
· dziób masywny, trójkątny, ostro zakończony
· dominująca odmiana barwna: perłowo-szara (szare pióra biało nakrapiane)
Struś afrykański
· m.c. samca 160kg, samic 100kg,
· samce są czarno-białe, samice szaro-brązowe (dymorfizm płciowy)
· głowa, nogi, szyja są bez piór
· noga muskularna z dwoma palcami, przy dłuższym palcu kilkucentymetrowy pazur
· niewielka głowa, duże oczy, czaszka posiada strukturę gąbczastą
Przepiórka japońska
· samiec jest mniejszy od samicy
· wydziela ochronną pianę przy wydzielaniu nasienia
· samce 180g, samice 250g
· nieśność do 270 jaj/rok o ~ masie 11-12g
· pięknie umięśniona cz. Piersiowa (mięśnie drobnowłókniste)
Gęś i Kaczka
· hodowane w kierunku mięsnym
· mają płaski dziób zakończony paznokciem,
· w dziobie blaszki do odcedzania pokarmu
· obecność błony pławnej między palcami
· GĘŚ – jako cechę rasową mogą mieć wyrostek czołowy/podgardle (sakiewkę), posiadają fałdę tłuszczową na brzuchu, są wykorzystywane przez 4 lata
Wady budowy gęsi: grubokościstość, zbyt obwisły brzuch, za długi grzbiet, zbyt wysoko osadzony i nieproporcjonalny tułów, zbyt niska masa ciała, kulawizny, wywrotki (wywinięte skrzydło, niewiadomego pochodzenia wada)
· KACZKA – loczek – pióra pokrywy nadogonowej u samca, lusterko – kolorowe pióra na skrzydle (cecha rasowa), u kaczki piżmowej czerwona narośl skórna wyst. od nasady dzioba aż za oczy
Typ mięsny- tułów poziomy, równoległy do podłoża, wałeczkowaty o szerokiej piersi
Typ nieśny- spionowana sylwetka ciała, bardzo szybko biega, dobra nioska (biegus indyjski)
8.04.2014 – nie było prądu więc trochę tylko nam powiedziała
Przepiórki
a. Nieśne – m. c. samicy 160-180 g, samca 120-150 g, szarobrązowe, mają tendencję do kanibalizmu, nie mają instynktu kwoczenia, dojrzewa 5-6 tygodni, nieśność ok 300 jaj/rok, masa jaj 10-11g, jaja barwne nakrapiane, potrzebują 16h światła, temperatury 20-22 stopni, jaja mają bogaty skład, najlepiej przyswajalny fosfor, białko nie uczula
b. Mięsne – bardzo dobry mięsień piersiowy, użytkowanie mięsne tylko przy zapotrzebowaniu, brojlery 200-250 g, 6-7 mies. życia
c. Amatorskie – koguty pięknie pieją
d. Laboratoryjne – mały ptak- świetnie znosi utrzymanie klatkowewytrzymałe, szybko dojrzewają (łatwo jest odnowić pokolenie), bardzo rozgrzebują pasze więc ciężko mierzyć ile jej na przykład zjadły, wykorzystywane do badań genetycznych, fizjologii i rozrodu
Japońskie -> nieśne, Japońska typu Faraon – mięsne, lepsze umięśnienie, 260 jaj/rok
Perlice
· W produkcji wielkotowarowej są wykorzystywane szare z białym nakrapianiem
· Sprowadza się 1-dniowe pisklęta z Francji (w Polsce nie ma)
· Francuzi doskonalili w kierunku nieśności i mięsności
· 200 jaj/rok znoszą Francuskie, 30-40g masa jaja, o grubszej skorupie (jaja nadają się do spożycia, grubsza, gęstsza skorupa, przechowują się lepiej i dłużej)
· Mięso zawiera 24% białka, dla człowieka w rekonwalescencji, na diecie, kw. tł. wielonienasycone, zw. min., wit. z grupy B
· 10-11 tyg odchów, stada 15-16 tysiecy, masa ciała 2kg, wykorzystuje 3kg paszy na 1kg masy ciała
· Tuszka ma kolor siny
15.04.2014
Biologia strusia
· Największy nielot
· Znosi największe jaja
· Podgatunek struś syryjski jest wymarły
· Na fermach struś czarny – mieszaniec syryjskiego, północno- i południowoafrykańskiego
· Dojrzewanie płciowe 4-5 lat (dzikie), 2-3 lata (fermowe)
· Samiec jest czarno-biały, samica szaro-brązowa, pióra skrzydła i ogona może mieć białe
· Pozyskuje się z nich skórę, pióra, mięso z podrobami i olej
· Nie mają gruczołów potowych, gruczołu kuprowego, mają pęcherz moczowy
· mogą być aktywne płciowo do ~40 lat na dziko
· muszą być utrzymywane na wybiegu
· nogi muskularne, zakończone stopą z dwoma palcami i ostrym pazurem
· widzi na odległość 3km, bardzo dobry słuch, czujny, ciekawski
· szyja zbudowana jest z 19 kręgów, czaszka jest gąbczasta
· dziób i nozdrza służą do chłodzenia się
· błona mrużna pokrywa gałkę i chroni oko np. przed piaskiem i kurzem
· nie ma wola w przewodzie pokarmowym
· prędkość biegu do 70km/h
· DZIKIE: zwierzę stadne, poligamiczne, większość czasu spędza na poszukiwaniu jedzenia, gniazdo zakłada samiec, pierwsze jajo składa „główna samica” reszta dokłada, wysiadywanie trwa ~6tyg
· Żywią się roślinnością, larwami, ślimakami, jaszczurkami
Od 1 dorosłego strusia o masie 95kg otrzymujemy (ubój 12-16miesiąc)
30 - 43kg mięsa
1,2 - 1,4 m2 skóry
0,9 – 1,7 kg piór
4-5kg podrobów jadalnych
5-7kg tłuszczu
a. Mięso – niski cholesterol 38-58mg/100g , mało kalorii 0,8-2% tłuszczu, 94-120 kcal/100g, dużo kwasów wielonienasyconych 32-36%tłuszczu, dużo Fe, jest kruche i smaczne
Wydajność rzeźna 58,5-60%
Odchów brojlerów 9-12-14 mies, m.c. 95-100kg
Dzienny przyrost 300-350g
Zużycie paszy na 1kg m.c. – ok. 4kg
b. Skóra – wytrzymała, odporna na działanie wody, konkurencyjna, pęcherzykowaty wzór, farbowanie
Wyroby: galanteria (rękawiczki, torebki, paski, portfele), meble, buty
c. Tłuszcz – hipoalergiczny, nawilżający, rozgrzewający, bakteriobójczy , źródło kwasów tł. Omega 3,6,9, kwasu linolowego, oleinowego, po uboju 5-7kg, ptaki otłuszczone 14-16kg, wyk. W przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym
d. Pióra – 1,2-1,5kg, białe najbardziej wartościowe, są elektrostatyczne – wykorzystanie w optyce, kryminalistyce, elektronice
e. Jaja
· wylęgowe o masie 1600-1800g, konsumpcyjne 1100 – 2800g,
· grubość skorupy 2-3mm, długość 155,5 mm, szerokość 128,6mm
· nieśność młode 1 rok 20-30szt.
· szczyt nieśności 7-11 lat, 60-100-130 jaj
· niosą jaja w cyklach 18-20 jaj co drugi dzień
· formowanie się jaja trwa 48h
· lęgi- komora lęgowa 39 dni, klujnikowa 3 dni
· % zapłodnienia 60
· % wylęgu z jaj nałożonych 50-55
· % wylęgu z jaj zapłodnionych 70-82
f. Rozród:
Dojrzałość płciowa samiec 3 lata, samica 2-2,5 lat
Kojarzenie indywidualne – parami lub trójkąty z jednym samcem,
Kojarzenie wolne – do 15 osobników
g. Żywienie –dawka pokarmowa/dzień: zielonka 2-3kg, siano 30dag, okopowe: marchew 30dag, mieszanka treściwa 2kg
h. Wychów: Do 3-6 miesiąca życia muszą być w budynku, musi być chropowate podłoże aby miały jak się uczyć chodzić, temp do 32oC
Wybiegi: dla dorosłych 200-400m2, w okresie reprodukcyjnym 800-1000m2
29.04.2014 – poddałam się przy Kaczkach więc prosiłabym o uzupełnienie
Drób wodny
Ponad 90% mięsa gęsiego i kaczego produkowanego w Polsce eksportowana jest do krajów UE
w 60% pokrywamy rynek niemiecki, w 2% rynek Szwajcarii i Hong Kongu
Eksport drobiu wodnego stanowi 50-57% eksportowanych prod. drobiarskich (w tym 52% stanowi mięso gęsie, ponad 20 tys. ton)
Długa tradycja hodowli:
Uzyskano w oparciu o własne koncepcje selekcyjno - hodowlane wartościowe rody kaczek i gęsi
Opracowano nowoczesne programy środowiskowo – żywieniowe
Opracowano nowoczesne programy profilaktyczne
Udoskonalono również technikę lęgów
Kierunki produkcji:
1. Mięso
a. Odchów brojlerów kaczych
Energia 165 kcal/100g, 21% białka, 8% tłuszczu, 50-70mg cholesterolu/100g
b. Odchów brojlerów gęsich
Energia 159 kcal/100g, 22% białka, 7% tłuszczu, 80-140 mg cholesterolu/100g
c. Młode gęsi tuczone – ostatnie ~3 tygodnie tylko owies -> stąd gęsi owsiane
d. Dorosłe ptaki po produkcji (po okresie użytkowania)
Wartość pokarmowa różnych gatunków mięsa
Rodzaj mięsa
Energia kcal/100g
Białko ogólne %
Tłuszcz %
Cholesterol mg/100g
Kaczki
165
Cieszkon