Drób-pokrój.doc

(75 KB) Pobierz

1.04.2014

Pokrój indora

·           nieupierzona głowa i szyja

·           występują korale

·           wisior – mięsna narośl nad dziobem

·           pędzel – pęk niewykształconych piór

·           m. c. samca 25-26 kg, samicy 10-12kg

W chowie towarowym wykorzystuje się tylko białe.

 

Perlica

·           nieupierzona głowa

·           hełm – zrogowaciały wytwór naskórka na głowie

·           występują dzwonki i zausznice

·           dziób masywny, trójkątny, ostro zakończony

·           dominująca odmiana barwna: perłowo-szara (szare pióra biało nakrapiane)

 

Struś afrykański

·           m.c. samca 160kg, samic 100kg,

·           samce są czarno-białe, samice szaro-brązowe (dymorfizm płciowy)

·           głowa, nogi, szyja są bez piór

·           noga muskularna z dwoma palcami, przy dłuższym palcu kilkucentymetrowy pazur

·           niewielka głowa, duże oczy, czaszka posiada strukturę gąbczastą

 

Przepiórka japońska

·           samiec jest mniejszy od samicy

·           wydziela ochronną pianę przy wydzielaniu nasienia

·           samce 180g, samice 250g

·           nieśność do 270 jaj/rok o  ~ masie 11-12g

·           pięknie umięśniona cz. Piersiowa (mięśnie drobnowłókniste)

 

Gęś i Kaczka

·           hodowane w kierunku mięsnym

·           mają płaski dziób zakończony paznokciem,

·           w dziobie blaszki do odcedzania pokarmu

·           obecność błony pławnej między palcami

·           GĘŚ – jako cechę rasową mogą mieć wyrostek czołowy/podgardle (sakiewkę), posiadają fałdę tłuszczową na brzuchu, są wykorzystywane przez 4 lata

Wady budowy gęsi: grubokościstość, zbyt obwisły brzuch, za długi grzbiet, zbyt wysoko osadzony i nieproporcjonalny tułów, zbyt niska masa ciała, kulawizny, wywrotki (wywinięte skrzydło, niewiadomego pochodzenia wada)

·           KACZKA – loczek – pióra pokrywy nadogonowej u samca, lusterko – kolorowe pióra na skrzydle (cecha rasowa), u kaczki piżmowej czerwona narośl skórna wyst. od nasady dzioba aż za oczy

Typ mięsny- tułów poziomy, równoległy do podłoża, wałeczkowaty o szerokiej piersi

Typ nieśny- spionowana sylwetka ciała, bardzo szybko biega, dobra nioska (biegus indyjski)

 

8.04.2014 – nie było prądu więc trochę tylko nam powiedziała

 

Przepiórki

a.        Nieśne – m. c. samicy 160-180 g, samca 120-150 g, szarobrązowe, mają tendencję do kanibalizmu, nie mają instynktu kwoczenia, dojrzewa 5-6 tygodni,  nieśność ok 300 jaj/rok, masa jaj 10-11g, jaja barwne nakrapiane, potrzebują 16h światła, temperatury 20-22 stopni, jaja mają bogaty skład, najlepiej przyswajalny fosfor, białko nie uczula

b.        Mięsne – bardzo dobry mięsień piersiowy, użytkowanie mięsne tylko przy zapotrzebowaniu, brojlery 200-250 g, 6-7 mies. życia

c.        Amatorskie – koguty pięknie pieją

d.        Laboratoryjne – mały ptak- świetnie znosi utrzymanie klatkowewytrzymałe, szybko dojrzewają (łatwo jest odnowić pokolenie), bardzo rozgrzebują pasze więc ciężko mierzyć ile jej na przykład zjadły, wykorzystywane do badań genetycznych, fizjologii i rozrodu

Japońskie -> nieśne, Japońska typu Faraon – mięsne, lepsze umięśnienie, 260 jaj/rok

 

Perlice

·           W produkcji wielkotowarowej są wykorzystywane szare z białym nakrapianiem

·           Sprowadza się 1-dniowe pisklęta z Francji (w Polsce nie ma)

·           Francuzi doskonalili w kierunku nieśności i mięsności

·           200 jaj/rok znoszą Francuskie, 30-40g masa jaja, o grubszej skorupie (jaja nadają się do spożycia, grubsza, gęstsza skorupa, przechowują się lepiej i dłużej)

·           Mięso zawiera 24% białka, dla człowieka w rekonwalescencji, na diecie, kw. tł. wielonienasycone, zw. min., wit. z grupy B

·           10-11 tyg odchów, stada 15-16 tysiecy, masa ciała 2kg, wykorzystuje 3kg paszy na 1kg masy ciała

·           Tuszka ma kolor siny

 

 

15.04.2014

Biologia strusia

·           Największy nielot

·           Znosi największe jaja

·           Podgatunek struś syryjski jest wymarły

·           Na fermach struś czarny – mieszaniec syryjskiego, północno- i południowoafrykańskiego

·           Dojrzewanie płciowe 4-5 lat (dzikie), 2-3 lata (fermowe)

·           Samiec jest czarno-biały, samica szaro-brązowa, pióra skrzydła i ogona może mieć białe

·           Pozyskuje się z nich skórę, pióra, mięso z podrobami i olej

·           Nie mają gruczołów potowych, gruczołu kuprowego, mają pęcherz moczowy

·           mogą być aktywne płciowo do ~40 lat na dziko

·           muszą być utrzymywane na wybiegu

·           nogi muskularne, zakończone stopą z dwoma palcami i ostrym pazurem

·           widzi na odległość 3km, bardzo dobry słuch, czujny, ciekawski

·           szyja zbudowana jest z 19 kręgów, czaszka jest gąbczasta

·           dziób i nozdrza służą do chłodzenia się

·           błona mrużna pokrywa gałkę i chroni oko np. przed piaskiem i kurzem

·           nie ma wola w przewodzie pokarmowym

·           prędkość biegu do 70km/h

·           DZIKIE: zwierzę stadne, poligamiczne, większość czasu spędza na poszukiwaniu jedzenia, gniazdo zakłada samiec, pierwsze jajo składa „główna samica” reszta dokłada, wysiadywanie trwa ~6tyg

·           Żywią się roślinnością, larwami, ślimakami, jaszczurkami

 

Od 1 dorosłego strusia o masie 95kg otrzymujemy (ubój 12-16miesiąc)

30 - 43kg mięsa

1,2 - 1,4 m2 skóry

0,9 – 1,7 kg piór

4-5kg podrobów jadalnych

5-7kg tłuszczu

 

a.        Mięso – niski cholesterol 38-58mg/100g , mało kalorii 0,8-2% tłuszczu, 94-120 kcal/100g, dużo kwasów wielonienasyconych 32-36%tłuszczu, dużo Fe, jest kruche i smaczne

Wydajność rzeźna 58,5-60%

Odchów brojlerów 9-12-14 mies, m.c. 95-100kg

Dzienny przyrost 300-350g

Zużycie paszy na 1kg m.c. – ok. 4kg

b.        Skóra – wytrzymała, odporna na działanie wody, konkurencyjna, pęcherzykowaty wzór, farbowanie

Wyroby: galanteria (rękawiczki, torebki, paski, portfele), meble, buty

c.        Tłuszcz – hipoalergiczny, nawilżający, rozgrzewający, bakteriobójczy , źródło kwasów tł. Omega 3,6,9, kwasu linolowego, oleinowego, po uboju 5-7kg, ptaki otłuszczone 14-16kg, wyk. W przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym

d.        Pióra – 1,2-1,5kg, białe najbardziej wartościowe, są elektrostatyczne – wykorzystanie w optyce, kryminalistyce, elektronice

e.        Jaja

·           wylęgowe o masie 1600-1800g, konsumpcyjne 1100 – 2800g,

·           grubość skorupy 2-3mm, długość 155,5 mm, szerokość 128,6mm

·           nieśność młode 1 rok 20-30szt.

·           szczyt nieśności 7-11 lat, 60-100-130 jaj

·           niosą jaja w cyklach 18-20 jaj co drugi dzień

·           formowanie się jaja trwa 48h

·           lęgi- komora lęgowa 39 dni, klujnikowa 3 dni

·           % zapłodnienia 60

·           % wylęgu z jaj nałożonych 50-55

·           % wylęgu z jaj zapłodnionych 70-82

f.         Rozród:

Dojrzałość płciowa samiec 3 lata, samica 2-2,5 lat

Kojarzenie indywidualne – parami lub trójkąty z jednym samcem,

Kojarzenie wolne – do 15 osobników

g.        Żywienie –dawka pokarmowa/dzień: zielonka 2-3kg, siano 30dag, okopowe: marchew 30dag, mieszanka treściwa 2kg

h.        Wychów: Do 3-6 miesiąca życia muszą być w budynku, musi być chropowate podłoże aby miały jak się uczyć chodzić, temp do 32oC

Wybiegi: dla dorosłych 200-400m2, w okresie reprodukcyjnym 800-1000m2

 

29.04.2014 – poddałam się przy Kaczkach więc prosiłabym o uzupełnienie

 

Drób wodny

Ponad 90% mięsa gęsiego i kaczego produkowanego w Polsce eksportowana jest do krajów UE

w 60% pokrywamy rynek niemiecki, w 2% rynek Szwajcarii i Hong Kongu

Eksport drobiu wodnego stanowi 50-57% eksportowanych prod. drobiarskich (w tym 52% stanowi mięso gęsie, ponad 20 tys. ton)

Długa tradycja hodowli:

Uzyskano w oparciu o własne koncepcje selekcyjno - hodowlane wartościowe rody kaczek i gęsi

Opracowano nowoczesne programy środowiskowo – żywieniowe

Opracowano nowoczesne programy profilaktyczne

Udoskonalono również technikę lęgów

 

Kierunki produkcji:

1.        Mięso

a.        Odchów brojlerów kaczych

Energia 165 kcal/100g, 21% białka, 8% tłuszczu, 50-70mg cholesterolu/100g

b.        Odchów brojlerów gęsich

Energia 159 kcal/100g, 22% białka, 7% tłuszczu, 80-140 mg cholesterolu/100g

c.        Młode gęsi tuczone – ostatnie ~3 tygodnie tylko owies -> stąd gęsi owsiane

d.        Dorosłe ptaki po produkcji (po okresie użytkowania)

Wartość pokarmowa różnych gatunków mięsa

Rodzaj mięsa

Energia kcal/100g

Białko ogólne %

Tłuszcz %

Cholesterol mg/100g

Kaczki

165

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin