amanprana2012pl.pdf

(2506 KB) Pobierz
Żywność jako
lekarstwo
wzmacnia
i dodaje energii,
bez szkodliwego wpływu na organizm i umysł,
łagodnie i bez nadmiaru
2012-2013
AMAN
PRANA
naturalna witalność
1
02/2012
Artysta Peter Engels namalował portret Hipokratesa (100 x 200 cm), ojca zachodniej medy-
cyny. Opierał swoją pracę na kilku zachowanych rzeźbach, wykonanych przez Hipokratesa. Jako
symbol leczniczy namalował Kaduceusza, który w starożytnej Helladzie był symbolem pokoju,
ochrony, uzdrawiania, jedności i pojednania. www.peterengels.eu
Amanprana inspirowana jest słowami Hipokratesa: „Niech żywność stanie się lekiem a lek
żywnością”. Tu w Amanprana wierzymy w „całokształt”, a nie w pojedyncze części. Nasze pro-
dukty są poddawane w najmniejszym stopniu procesom przetwarzania i co więcej nie stosujemy
izolatów. Nasze produkty są naturalne i wegetariańskie.
Bart Maes, założyciel amanprana
Początki
w 1999 roku sprzedałem swoje cenne udziały w średniej firmie, specjalizującej
się leczeniem kerosenem. Poświeciłem 7 lat, przeczytałem 600 książek na temat
żywności, uczestniczyłem w spotkaniach na temat żywności, stałem się wegeta-
rianinem i pisałem artykuły na temat żywności i aktywności zarówno w kraju i
zagranicą. Zacząłem od amanprany. Moja córka miała problemy z koncentracją
w szkole i dodatkowo była uczulona na kakao. Po ciężkim okresie badań udało
sie nam rozwiązać problemy związane z koncentracja oraz
alergią. Przez 6 miesięcy nasza córka stosowała olej omega
oraz odżywiała się zgodnie z dietą, która nie zawierała ka-
kała. Dzięki temu doświadczeniu oraz zgromadzonej wiedzy
postanowiłem znaleźć rozwiązanie, które pozwoliłoby mi
sprzedać produkt oraz pomóc społeczności. wszystko zaczę-
ło się od oleju omega z okinawy. Poprawiłem skład tego ole-
Bart Maes
ju oraz dodałem do niego zioła oraz przyprawy. Musiałem się
upewnić również, że mikstura ta zawiera 8 witamin e oraz karoten. ja i moja żona
zaczynaliśmy od małego pokoju oraz garażu. Z czasem nasze mieszkanie okaza-
ło się zbyt małe i z dnia na dzień uzyskaliśmy nowe wolne miejsce w sklepach.
Pewnego razu, mój przyjaciel dostarczył mi kliku informacji na temat nasyconych
kwasów tłuszczowych oraz oleju palmowego. Moją pierwszą reakcją było pytanie
„czy nasycone kwasy tłuszczowe są na pewno bezpieczne?”. Początkowe nie by-
łem przekonany, ale z czasem zmieniłem zdanie. Po dokładnej analizie nasyconych
kwasów tłuszczowych doszedłem do wniosku ze posiadają one właściwości nie
znane ludziom. Dowiedziałem się ze kwasy te bardzo pomagają. nie zgadzało się
to całkowicie z zasadami żywienia. Przekazałem swoją wiedzę zainteresowanym,
zaczęliśmy od oleju kokosowego oraz palmowego. wprowadzanie zdrowej żyw-
ności stało się celem. nasza akcja „save the sea” (ocalmy Morze) była kolejnym
logicznym krokiem. w sanskrit „aman” oznacza spokój, a „prana” aktywność.
stąd „spokojna” aktywność. Byliśmy jedną z pierwszych firm, która używała ma-
teriałów, ulegających rozkładowi biologicznemu.
Fair world
info www.noble-house.tk
°BE-BIO-02
EU/non-EU Agriculture
Fair trade
info www.noble-house.tk
Żywność jako lek
według Hipokratesa, filozofa i ojca zachodniej medycyny, odżywianie to podstawa.
Zanim lekarz zacznie swoją praktykę lekarską, składa przysięgę Hipokratesa. Hipokra-
tes oddzielił naukę od filozofii przyrody. Zwracał szczególną uwagę na higienę wśród
pacjentów i lekarzy. Zdrowe odżywianie i picie płynów, świeże powietrze, zdolność
organizmu do samoodnowy oraz zapewnienie właściwej równowagi (stan homeosta-
zy) były podstawami jego terapii, które stosował jako lekarz (ok. 460-370 przed naszą
erą). Hipokrates głosił: „niech żywność będzie lekiem”. natura sama w sobie dostarcza
nam zdrowej i witalnej żywności, co pozwala nam na walkę z chorobami i zapewnia
odpowiedni stan zdrowia. teraz wiemy, że prawie 15% dzisiejszych dolegliwości i za-
burzeń pochodzi z dziedzicznych przyczyn; główną przyczyną chorób w zachodniej
części świata są nasze nawyki żywieniowe i styl życia. udoskonalana żywność jest nie-
wątpliwie główną przyczyną problemów zdrowotnych i złego stanu zdrowia. Żywność
ta nie dostarcza nam energii, wykorzystywanej do samoregeneracji organizmu, która
dawniej była dostarczana wraz z naturalną żywnością. na przykład, 80% wszystkich
składników mineralnych, 90% wszystkich witamin, i prawie cały błonnik są usuwane
z mąki pełnoziarnistej w czasie przetwarzania do postaci czystej białej mąki. Podob-
na sytuacja ma miejsce w czasie usuwania substancji zapachowych oraz oczyszczania
olejów, gdzie usuwanych jest wiele niezbędnych substancji odżywczych. Białe pieczy-
wo, biały ryż, cukier biały, biały makaron, rafinowane i bezwonne oleje zostały w tym
procesie ograniczone do prawie „pustych” kalorii. organizm ludzki musi być w stanie
wchłonąć składniki odżywcze w celu produkcji śliny, soków żołądkowych i jelitowych,
enzymów itd. w produkcji tych substancji organizm wykorzystuje własny zasób wita-
min, enzymów i minerałów, a obecnie otrzymuje w zamian te prawie „puste” kalorie!
rezultat? odporność, witalność, siła, zdolność do myślenia, koncentracji, równowaga
hormonalna itp. są zaburzone i stopniowo się obniżają. w ten sposób pojawiają się
różne znane choroby. nasza witalność, obecnie znacznie obniżona, nie radzi sobie z
tempem codziennej egzystencji.
Do początku XX wieku, zdrowe odżywianie stanowiło fundament każdej tera-
pii. radykalna zmiana, która miała miejsce w XX wieku spowodowała, że mimo
faktu, że mamy dostęp do wykwalifikowanej pomocy medycznej, nie jesteśmy w
stanie zapobiec 70% wszystkich przedwczesnych zgonów, których powodem są
choroby z Zachodu. na zakończenie warto przytoczyć słowa linus Pauling, 2-krot-
nego zdobywcy nagrody nobla: „odpowiednie odżywianie to medycyna przyszłości”.
3
2
suPEr Żywność
Durian jest powszechnie znany jako król owoców. Wysoko ceniony przez różnych guru surowej
żywności jest również chwalony jako afrodyzjak w Indiach. Indonezyjskie powiedzenie mówi:
“Durian jatuh sarung naik”, co oznacza, że “sarong wzrasta gdy durian upada”. Tradycyjna
medycyna chińskia chwali durian za jego właściwości rozgrzewające.
info www.noble-house.tk
Lynne McTaggart napisała: „Leczenie to nie tylko kwestia znalezienia odpowiedniego leku
bądź przejścia odpowiedniego zabiegu; leczenie zaczyna się od przejęcia odpowiedzialności za
własne zdrowie”. Carlo Petrini napisał: „Musimy sprawić, aby żywność stała się czymś ważnym
w naszym życiu”.
orac i antyoksydanty
antyoksydanty zapewniają ochronę przed procesem starzenia oraz atakują ak-
tywne wolne rodniki. wartości antyoksydantów w żywności są wyrażone w
skali orac. wartości antyoksydantów w żywności sa wyrażane w skali orac
na 100g. Zioła i klika podstawowych olejów znajdują się na samej górze listy.
im niższy poziom przetworzenia tym wyższe miejsce na liście orac. General-
nie przyjęto, że nasz organizm potrzebuje od 3.000 do 5.000 jednostek według
skali orac. Pomaga to w ochronie przed wolnymi rodnikami.
indeks glikemiczny
stopień, dzięki któremu węglowodany (cukry) w pokarmie zwiększają poziom
cukru w naszym organizmie jest wyrażony jako wartość Gi. Żywność z małą
wartością Gi (poniżej 50) utrzymuje poziom cukru na odpowiednim poziomie.
Żywność o wysokim Gi (powyżej 70) powoduje znaczne wahania poziomu cu-
kru we krwi. Daktyle, białe bagietki i pasternak zwyczajny maja wysoką war-
tość Gi. Pomimo, że dostarczają chwilowej energii, osoby które nie ćwiczą od-
czują z czasem znużenie.
skala Bovis oraz aktywność
sałata zebrana bezpośrednio z pola oraz sałata kompasowa mają bardzo różny po-
ziom energii. jak możemy zmierzyć poziom energii u roślin? andre Bovis opraco-
wał skalę, która mierzy aktywność różnych rzeczy. według tej skali zdrowi ludzie
posiadają od 6,500 do 8,000 jednostek energii w skali Bovis. na najniższym stop-
niu tej skali osoba staje się podatna na choroby a jej poziom energii jest znacznie
zmniejszony. Znany holender robert H. steelooper powiedział: „Produkty żywie-
niowe o wartości mniejszej niż 7,000 jednostek według skali pobierają energię z
organizmu, co wpływa na podatność na choroby. Produkty żywnościowe powyżej
7.500 jednostek dostarczają energii i są uważane za dobre dla zdrowia. Powyżej
9,000 produkty żywnościowe maja nawet działanie oczyszczające i terapeutyczne”
18.000 0
równowaga yin i yang
yin i yang to przeciwieństwa, ale jednocześnie uzupełniają sie i zależą od sie-
bie. według medycyny indonezyjskiej oraz chińskiej, dla zdrowej osoby oby-
dwie z tych energii powinny być mniej więcej równe. kobiety posiadają więcej
yin niż yang a mężczyźni wręcz odwrotnie. osoby, które nie maja zachowanej
równowagi w organizmie maja zbyt dużo yin lub yang. jeżeli yin dominuje,
yang potrzebuję większej uwagi i na odwrót. terapia biegunowości Marc’a el-
sen’a zakłada, że: „jeżeli dana osoba jest chora można stwierdzić że jej wartości
na wszystkich skalach nie maja zachowanej równowagi. trzeba zachować rów-
nowagę pomiędzy yin i yang”.
Terapia polaryzacyjna
Marc’a Elsen’a
drift
0
balance balance
szkodliwe
wpływa na aktywność
6.500
3.000
Działanie
terapeutyczne oraz
ożywiające
9.000
[
+100 YANG
-100 YIN
5
drift
ożywia
4
suPEr Żywność
W czasie oczyszczania maku, na początku otrzymujemy opium, póżniej morfinę, a na końcu he-
roinę, która jest substancją chemiczną. Taki sam proces zachodzi w trakcie oczyszczania buraków
cukrowych lub trzciny cukrowej. William Dufty opisuje cały ten proces w swojej fantastycznej książ-
ce ‘Sugar blues’: ‘Sugar blues to stan depresji lub melancholii wraz ze strachem, dyskomfortem
fizycznym oraz niepokojem’.
info www.noble-house.tk
W 1923, w roku w którym odkryto insulinę, napisano tekst do melodii „sugar blues” (Zniewoleni
przez cukier): „Każdy śpiewa sugar blues. Jestem taki nieszczęśliwy, czuję się tak źle. Może położę
się i umrę ... Możesz powiedzieć, co wybrać ... Ale ja jestem zdezorientowany ... Czuję słodki blues
cukru ... Więcej cukru ... „Cukier oczyszczony gra na Twoich emocjach. Gula Java nie.
Gula java to coś więcej niż cukier
w książce „the secret life of
Plants” Peter tompkins pisze, że
świeży sok z trzciny cukrowej za-
wiera 8500 jednostek zdrowych
składników odżywczych. rzeczy-
wiście, korzenie trzciny cukrowej
są w stanie wydobyć składniki od-
żywcze z gleby na głębokości 4,5
metra. jednak po przetworzeniu w
biały lub brązowy cukier, praktycz-
nie nie zawiera składników odżyw-
czych.
taki cukier nie zawiera praktycznie
żadnych substancji odżywczych
i minerałów. aby organizm mógł
przyswoić te puste kalorie cukru,
musi korzystać ze śliny, soków żo-
łądkowych, soków jelitowych i en-
zymów. w ten sposób co najmniej
5 minerałów i 5 witamin, takich jak
chrom, cynk i magnez, są pozyski-
wane z organizmu. w ten sposób
rezerwy organizmu zostają wy-
czerpane. Mała ilość cukru oczysz-
czonego nie zaszkodzi, jednak jego
codzienne spożywanie może mieć
negatywny wpływ na stan zdrowia.
jest to tzw. cichy zabójca. Gula java
to bardzo zdrowy produkt, którego
można używać codziennie.
Indeks glikemiczny GI:
im niższy
indeks glikemiczny tym stabilniejszy
poziom cukru
cukier rafinowany 68
rapadura 61
klon 54
Miód 48
agawa 40
Gula java 35
wartości orAC:
im wyższa wartość
orac tym bogatsze w
antyoksydanty
cukier kokosowy,
dodatkowy dochód dla 850 rodzin
Ze względu na cukier kokosowy amanprana współpracu-
je z lestari Mandiri oraz Hivos. stowarzyszenie lestari
walczy w interesie właścicieli małych farm oraz ich
info www.noble-house.tk
rodzin w centralnej javie. Hivos to humanitarna organi-
zacja pracująca w kierunku zgodnego i wolnego świata. organizacja ta dąży też
do równouprawnienia dla kobiet. Projekt ten skupia się na prawach człowieka,
stąd nazywamy go Fair world. współpracujemy ze stowarzyszeniami farme-
rów w centralnej javie, które nadzorują proces produkcji oraz zbierania cukru
kokosowego zgodnie z zasadami ekologicznymi. obie organizacje są członkami
organic alliance, czyli organizacji, która dąży do osiągnięcia większej produkcji
produktów organicznych w indonezji. wspólnie staramy się zapewnić dodatkowy
dochód dla 850 rodzin w centralnej jawie oraz chronić ich ekologiczne środowi-
sko naturalne. Drzewa kokosowe w ogrodach dają im plony. cukier kokosowy
uznawany jest za najbardziej trwałą formę cukru. jest to opinia organizacji do
spraw żywności i rolnictwa.
Fair world
Pomidor Marchew
406
666
Mango Kiwi Gold Gula Java
1.002
1.210
GulA
JAvA
2.200
na 100g
Gula Java i inne cukry
azot
Fosfor
Potas
wapń
Magnez
chlor
siarka
Bor
cynk
Mangan
Żelazo
Miedź
chrom
inozytol
6
Pochodzenie:
sGs Filipiny i sGs antwerpen*
Gula Java
Cukier Cukier
Amanprana brązowy biały
202 mg
10
0
79 mg
3
0
1030 mg
65
2.5
6 mg
24
6
31 mg*
7
1
470 mg
18
10
26 mg
13
2
0,6 mg
0
0
2,2 mg
0,2
0,1
0,26 mg*
0,2
0
5,1 mg*
1,3
0,1
0,35 mg*
0,06
0,06
12 ug
-
0
258mg*
-
-
Co to jest „Gula Java” ?
Gula java to cukier z kwiatu kokosu pochodzący z javy.
Zbierany z drzew kokosowych słodki nektar jest czymś
wyjątkowym. nektar ten powoli zmienia się w przepyszny
bogaty cukier w czasie mieszania na patelni i pozwala na
rozkoszowanie się słodkością oraz delikatnym smakiem
karmelu o każdej porze dnia.
Kwiat kokosu
7
suPEr Żywność
info www.noble-house.tk
Herbata Gula Java Matcha poprawia skupienie, zapewnia wewnętrzny spokój, dodaji energii i za-
wiera wiele przeciwutleniaczy. To wszystko w jednej filiżance. Wartość ORAC wskazuje wartość an-
tyoksydantów w żywności. Minimalna zalecana dzienna wartość wynosi od 3,000 do 5,000 ORAC. 1
łyżeczka (8,5 g) herbaty Gula Java Matcha zawiera 3,500 ORAC.
1 łyżeczka herbaty Matcha Gula Java. Dodaj do zimnej lub ciepłej wody lub mleka (Gula Java
Matcha Latte). Możesz również stosować ją jako posypkę na musli, jogurty, sałatki lub gotowe dania.
Gandhi i cukier kokosowy
Gandhi, 3 maja 1939r.
„spożywanie cukru kokosowego to sposób na rozwiązanie
problemu głodu na całym świecie. Z soku drzewa kokosowego
można otrzymać cukier, tak słodki jak miód ... natura stworzy-
ła ten produkt, aby nie mógł być przetwarzany w fabrykach.
cukier palmowy może być produkowany wyłącznie w środo-
wisku drzew palmowych. Miejscowa ludność może z łatwo-
ścią przetworzyć ten nektar w cukier kokosowy. to droga do
rozwiązania problemu głodu na całym świecie. jest to także antidotum na cierpienie”.
°
Jak stosować Gula Java?
Gula java (cukier kokosowy) może być używany jako sub-
info www.noble-house.tk
stytut cukru trzcinowego lub buraczanego, agawy lub syropu. Można go używać do
słodzenia herbaty lub kawy. cukier ten jest idealny jako dodatek do jabłek pieczonych
w piecu, pieczonych bananów, naleśników, ciast, wafli, wyrobów cukierniczych i cia-
stek lub jako dodatek do twarogów. smakuje równie świetnie po dodaniu do koktajlów
(np. Mojito, caipirinha ...). Możesz również użyć cukru kokosowego jako dekoracji na
krawędziach szklanki, kieliszkach i innych naczyniach do koktajli i napojów. idealnie
dodaje energii.
Herbata Matcha Gula java: skupienie,
wewnętrzny spokój, energia i przeciwutleniacze
Poprawa koncentracji
idealna dla tych, którzy chcieliby być bardziej uważni zarówno pracy, jak i w trakcie
uprawiania sportów czy nawet prowadzenia pojazdu. Herbata wzmaga koncentrację
podczas nauki, co pozwala osiągać lepsze wyniki. naturalne połączenie l-teaniny z
kofeiną w herbacie Matcha Gula java sprawia, że jesteśmy bardziej uważni, skupieni
oraz poprawia zdolność koncentracji, jednocześnie pozwalając cieszyć się wewnętrz-
nym spokojem. japończycy już od wieków stosują herbatę Matcha. Buddyści Zen
piją ją w celach medytacji, dla osiągnięcia samoświadomości i wewnętrznej harmonii,
krótko mówiąc – dla zen.
Przepełnienie energią z herbatą Matcha Gula Java
Gula java jest skoncentrowanym nektarem z kwiatu kokosa, który powoli uwalnia
swoją energię. Matchę stanowią całe zmielone liście rośliny z gatutku herbaty chińskiej
(camellia sinensis). Pijąc Matcha Gula java, w rzeczywistości konsumuje się całe
liście herbaty. w celu uzyskania najwyższej jakości herbaty amanprana Matcha, liście
mieli się w granitowych młynkach (jedyne 40g/h). amanprana używa jedynie całych,
młodych liści herbaty, bądź też tzw. „kotobuki”, co w języku japońskim oznacza „dłu-
gie życie”.
°
info www.noble-house.tk
Całodniowa porcja przeciwutleniaczy w jednej filiżance herbaty.
Zawarte w Matcha Gula java czynne przeciwutleniacze stanowią naturalne, wyjątko-
we połączenie czterech katechin, taniny, chlorofilu oraz bogactwa minerałów i białek.
Związki te korzystnie wpływają na zdrowie poprzez wzmacnianie układu odporno-
ściowego. Herbata Matcha Gula java może poszczycić się kilkakrotnie mocniejszymi
właściwościami przeciwutleniającymi niż witamina c lub e.
Fair world
1. Gula Java Blocs:
100% nieoczyszczonego cukru kokosowego w kostkach°. 150g,
Bovis 9.000, -30 yin, Gi 35.
2. Gula Java Fin:
100% nieoczyszczonego cukru koko-
sowego w proszku°, 490g, Bovis 8.500, -30 yin, Gi 35.
3. Gula Java Brut:
100%
nieoczyszczonego cukru kokosowego°, 310g/1000g Bovis 9.000, -30 yin, Gi 35.
Fair world
ORAC 2.200
ORAC 2.200
ORAC 2.200
Herbata Matcha Gula Java:
80% nirafinowanego cukru kokosowego, 20% Matcha koto-
buki. kotobuki pochodzi z regionu shimoyama (“Mglista
Góra”). opakowanie: 400g. Bovis 10.500, -20 yin, Gi 30
orac 35.460 na 100g
ORAC 35.460
1
2
3
8
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin