Zupy regionalne.pdf

(1858 KB) Pobierz
Spis treści
Spis treści ........................................................................................................................ 1
Wstęp .............................................................................................................................. 4
Północ.............................................................................................................................. 5
Województwo pomorskie ........................................................................................... 5
Czapurniak (zupa brzadowa) ................................................................................... 5
Polewka rybna ......................................................................................................... 6
Kartoflanka .............................................................................................................. 7
Zupa z żółtej brukwi ................................................................................................. 8
Województwo kujawsko-pomorskie ......................................................................... 10
Gęsia czernina ........................................................................................................ 10
Rosół z gęsi z pulpecikami ..................................................................................... 12
Zupa z gęsich podrobów ........................................................................................ 13
Szybka brokułowa zupa-krem ............................................................................... 15
Województwo warmińsko-mazurskie ....................................................................... 16
Zupa rybna ............................................................................................................. 16
Pruska zupa dyniowa ............................................................................................. 17
Zupa z chleba (bardzo sycąca) ............................................................................... 18
Zupa winna ............................................................................................................ 20
Wschód ......................................................................................................................... 21
Województwo lubelskie ............................................................................................ 21
Zupa z bobu ........................................................................................................... 21
Barszcz ukraiński .................................................................................................... 22
Kapuśniak lubelski ................................................................................................. 24
Lubelskie flaczki jarzynowe ................................................................................... 26
Województwo podlaskie ........................................................................................... 27
Barszcz grzybowy ................................................................................................... 27
Flaki po podlasku ................................................................................................... 29
Łomżyński barszcz wiejski ...................................................................................... 30
Chłodnik kurpiowski .............................................................................................. 31
Zupa grzybowa ....................................................................................................... 32
2
Południe ........................................................................................................................ 34
Województwo podkarpackie .................................................................................... 34
Maczanka ............................................................................................................... 34
Zupa grzybowa (opieńkowa) ................................................................................. 35
Zupa ziemniaczana z czosnkiem ............................................................................ 37
Pańska zupa z ziemniaków .................................................................................... 39
Województwo małopolskie ....................................................................................... 40
Zupa wolska ........................................................................................................... 40
Zupa dziadowska ................................................................................................... 41
Chrzanówka lanckorońska ..................................................................................... 42
Zupa fasolowa „Jasi fasolowej” z Tropia n/Dunajcem .......................................... 43
Województwo śląskie ................................................................................................ 45
Oberiba (zupa z młodej kalarepy) ......................................................................... 45
Kejzy zupa (zupa serowa) ...................................................................................... 46
Kwaśnicorka na wędzonce .................................................................................... 47
Żurek śląski ............................................................................................................ 48
3
Wstęp
Trudno wyobrazić sobie prawdziwy obiad bez "pierwszego dania", czyli zupy.
Zawiesiste zupy jemy jesienią i zimą, pyszne chłodniki latem, a wiosną cieszymy się
świeżutkimi warzywami, które wspaniale smakują w bulionie. Mamy swoje ulubione
przepisy na zupy, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Często są to zupy znane
tylko w danym regionie, niespotykane nigdzie indziej. To ważne, by te tradycje
kulinarne nie zostały zapomniane.
Specjalnie dla wszystkich wielbicieli zup przygotowaliśmy
przepisy na
najsmaczniejsze zupy polskich regionów.
Zaczniemy od rybnych (i nie tylko!)
smakołyków północy, po czym przejdziemy na tereny wschodnie, w których
odnajdziemy wyraźne wpływy litewskie i ukraińskie, a zakończymy na ziemiach
południowych z ich słynnymi zupami góralskimi i śląskimi.
Zapraszamy do kulinarnej podróży
po Polsce i życzymy
smacznego!
4
Północ
Województwo pomorskie
Czapurniak (zupa brzadowa)
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
1 l wody
200 g suszu owocowego (jabłka, gruszki, śliwki)
200 ml śmietany
1 płaska łyżka masła
10 g cukru
sól do smaku
1. Suszone owoce opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na co najmniej 2 godziny.
2. Owoce wyjmij z wody i pokrój w nieduże paski.
3. Zagotuj wodę, dodaj pokrojony susz. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.
4. Śmietanę wymieszaj z mąką i niewielką ilością wody. Zagęść zupę.
5. Dopraw do smaku solą i cukrem.
6. Zupę wlej do czarek, podawaj z makaronem (najlepszy będzie makaron nitki).
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin