pieczęć szkoły / placówki
SPRAWOZDANIE
Z PODJĘTYCH DZIAŁAŃ W RAMACH PROGRAMU
„SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE”
W ROKU SZKOLNYM 2013/2014
NAZWA SZKOŁY/ PLACÓWKI: SZKOŁA PODSTAWOWA IM.TADEUSZA KOŚCIUSZKI W ZAWADCE
ADRES SZKOŁY / PLACÓWKI: ZAWADKA 18 34-650 TYMBARK
TELEFON: 18 3325036
E MAIL: spzawadka@o2.pl
DYREKTOR: Halina Dudzik
KORDYNATOR SZKOLNY: Dorota Staniszewska
Lp.
NAZWA DZIAŁANIA
KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA/ OPIS DZIAŁANIA (CELE)
OSOBY ZAANGAŻOWANE
PRZEBIEG DZIAŁANIA
EWALUACJA DZIAŁANIA
UWAGI, WNIOSKI
1.
Zapoznanie z założeniami i standardami programu SzPZ.
Przekazanie informacji nauczycielom, uczniom, rodzicom i pracownikom szkoły.
szkolny koordynator, dyrektor szkoły, wychowawcy
Zapoznanie nauczycieli, rodziców i uczniów ze standardami SzPZ,
w ramach spotkania z rodzicami i na zajęciach z wychowawcą, informacja na stronie internetowej
Realizacja standardu I i III SzPZ
2.
Zaplanowanie działań dotyczących promocji zdrowia ujętych w Programie Wychowawczym Szkoły i Szkolnym Programie Profilaktyki.
Realizacja tematyki prozdrowotnej ujętej w Programie Wychowawczym Szkoły i Szkolnym Programie Profilaktyki.
Dyrektor szkoły, szkolny koordynator SzPZ, wychowawcy klas, uczniowie, pedagog szkolny
Realizacja działań prozdrowotnych ujętych w Programie Wychowawczym Szkoły i Szkolnym Programie Profilaktyki wyszczególnionych w planie pracy szkoły na rok szkolny 2013/2014.
Sprawozdanie z realizacji działań ujętych w planie pracy w roku szkolnym 2013/2014.
Uczniowie i rodzice mieli wpływ na tworzenie Szkolnego Programu Profilaktyki na lata 2013–2016 poprzez zgłaszanie swoich propozycji i działań. Realizacja standardu I
3.
Promowanie zdrowego stylu życia poprzez zwiększenie aktywności fizycznej uczniów i wyrabianie nawyku czynnego wypoczynku.
Promocja zdrowego stylu życia i aktywności fizycznej
Pracownicy Urzędu Gminy, dyrektor szkoły, szkolny koordynator SzPZ, wychowawcy, nauczyciel wychowania fizycznego, uczniowie, rodzice
- spotkanie z podróżnikiem
- spędzanie w pogodne dni przerw międzylekcyjnych na świeżym powietrzu,
- organizowanie wycieczek krajoznawczo – turystycznych: do Kopalni soli w Wieliczce i Ojcowskiego PN, skansenu i Miasteczka Galicyjskiego w Nowym Sączu;
- organizowanie zajęć w terenie w ramach lekcji przyrody i zajęć edukacji przyrodniczej;
- organizowanie zajęć wychowania fizycznego na hali sportowej, na kompleksie boisk wielofunkcyjnych: „Orlik”
- udział w zawodach sportowych, imprezach rekreacyjnych: czynny udział w wojewódzkiej inauguracji XX Sportowego Turnieju Miast i Gmin 2014 w Tymbarku i VI Europejskiego Tygodnia Sportu.
- udział uczniów w I Tymbarskim Biegu Konstytucji 3 maja 2014 oraz II Gminnym Biegu Ulicznym,
- zdobycie tytułu Najsprawniejszej Szkoły w Gminie Tymbark,
- prowadzenie zajęć pozalekcyjnych – koło sportowe;
- organizowanie wyjazdów do teatru i kina wg. ustalonego harmonogramu wycieczek;
- zorganizowanie Dnia Dziecka.
Informacje z przebiegu imprez zamieszczone na stronie internetowej szkoły oraz gminy.
Realizacja standardu II SzPZ
4.
Promowanie zdrowego stylu życia – zagrożenia cywilizacyjne
Kształtowanie postawy zdrowego stylu życia uczniów i rodziców
Pedagog, nauczyciel bibliotekarz, wychowawcy, rodzice.
Zagrożenia cywilizacyjne: popularyzowanie prozdrowotnego stylu życia, zgodnie z zaleceniami Europejskiego kodeksu walki z rakiem, jako sposobu na zapobieganie chorobom nowotworowym;/gazetka tematyczna/;
Zagrożenia cywilizacyjne: - profilaktyka chorób płuc oraz popularyzowanie szczepień ochronnych jako sposobu na zapobieganie niektórym chorobom- spotkanie z pielęgniarką.
- Szkodliwość dymu tytoniowego na organizm człowieka /gazetka tematyczna dla rodziców i uczniów/
Omówienie treści gazetek tematycznych na zajęciach z wychowawcą
Realizacja standardu III SzPZ
5
Promowanie zdrowego stylu życia -
utrwalenie nawyków higienicznych
Podnoszenie świadomości uczniów dotyczącej higieny osobistej.
Dyrektor szkoły, pielęgniarka, nauczyciel przyrody, uczniowie,
- systematyczna fluoryzacja,
- pogadanki dla dziewcząt i chłopców z klasy IV dotyczące higieny okresu dojrzewania prowadzone przez pielęgniarkę,
Sprawozdanie z realizacji działań
6.
Akcje i programy realizowane w szkole związane ze zdrowym odżywianiem.
Promowanie zdrowego odżywiania się wśród uczniów i ich rodzin.
Dyrektor szkoły, szkolny koordynator SzPZ, nauczyciele klas I-III, pielęgniarka, pracownik Zakładu Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego, uczniowie
- udział w ogólnopolskim programie: „Owoce w szkole”, „Szklanka mleka”;
Propagowanie zdrowego odżywiania poprzez:
-gazetki tematyczne: „Szklanka mleka”, „Owoce w Szkole”,
- wycieczka edukacyjna do sadu i ogrodu warzywnego,
- spotkanie z pracownikiem Zakładu Przetwórstwa Owocowo – Warzywnego w Tymbarku na temat produkcji soków.
- Prezentacja: „Rola witamin w życiu człowieka”.
- spotkanie z pielęgniarką /Skutki niewłaściwego odżywiania się - pogadanka/.
- udział uczniów w przedstawieniu profilaktycznym: „Przygoda zająca Poziomki, czyli ABC zdrowia na wesoło”.
- Uczniowie kl. I-III brali udział w spotkaniach nt.„Planowania jadłospisu na cały dzień” oraz „Dzień zdrowej żywności”. Zostały przeprowadzone pogadanki z uczniami i projekcja filmu dotyczącego zdrowego odżywiania się i stylu życia; w ramach zajęć uczniowie wykonywali sałatki owocowe, kolorowe kanapki z warzywami;
- spotkanie z grzyboznawcą
Sprawozdanie z realizacji działań,
zamieszczenie informacji na stronie internetowej szkoły
7.
Uświadamianie zagrożeń ze strony uzależnień
Dostarczenie informacji o mechanizmie uzależnień.
Dyrektor szkoły, szkolny koordynator SzPZ, uczniowie, pielęgniarka, pedagog
dostarczenie informacji o mechanizmie uzależnień: - spotkanie uczniów z pielęgniarką, - spotkanie specjalisty z rodzicami.
- uświadamianie uczniom zagrożeń zdrowotnych wynikających ze stosowania używek: papierosów, leków, dopalaczy - pogadanka z pedagogiem.
- realizacja programu profilaktycznego w kl 1-3 „Nie pal przy mnie proszę”: zajęcia z pedagogiem, konkurs plastyczny.
Informacje zamieszczone na stronie internetowej
doroshia