obiad-159-20150908050351.pdf

(4659 KB) Pobierz
przepisy na
54
obiad
Przepisy zebrane przez: Dina
Spis treści:
pierogi z mięsem i kapustą
................................................................................................................ 2
Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszankowym farszem
................................................................. 5
Calzone pizza w pierogu
..................................................................................................................... 7
Paszteciki z leśnymi grzybami
........................................................................................................... 8
kotleciki dietetyczne
........................................................................................................................... 9
Chrupiące kopytka z kurkami
.......................................................................................................... 10
Duszona cebula
.................................................................................................................................. 12
Calzone
................................................................................................................................................ 13
FUCZKI-BIESZCZADZKI SMAK
........................................................................................................... 15
Margarita
............................................................................................................................................. 16
Kluski ziemniaczane
.......................................................................................................................... 17
Kieszonka z piersi kurczaka faszerowana szpinakiem i fetą
...................................................... 18
Empanadas
.......................................................................................................................................... 19
Naleśniki szynkowo- serowe
............................................................................................................ 21
Francuski "pieróg"
............................................................................................................................. 22
Drożdżowe mini calzone
................................................................................................................... 23
Pieczone ziemniaki nadziewane mielonym mięsem
..................................................................... 24
Mięso mielone po bułgarsku
............................................................................................................ 25
pierogi z kurkami
............................................................................................................................... 26
Pizza kebab
......................................................................................................................................... 27
Drożdżowiec z pikantnym nadzieniem.
.......................................................................................... 28
Schab z brzoskwiniami w galarecie
................................................................................................ 30
Sos kurkowy z plackami ziemniaczanymi
...................................................................................... 31
Tartinki
................................................................................................................................................ 32
Pstrąg pieczony
.................................................................................................................................. 33
Krokiety a la ''''''Agnieszka
..................................... 34
Kartacze
.............................................................................................................................................. 35
Moja pizza - ciasto
............................................................................................................................. 37
Sajgonki
............................................................................................................................................... 38
Tarta grzybowa
.................................................................................................................................. 39
Dramstiki dla dzieci.
.......................................................................................................................... 40
Pizza pieczona na kamieniu do wypieków
..................................................................................... 41
Karp na Wigilię
................................................................................................................................... 43
Rolada serowa
.................................................................................................................................... 44
Tarta grzybowa
.................................................................................................................................. 45
chłopski pieróg
................................................................................................................................... 46
Drobiowe frykaski z kurkami i szpinakiem
.................................................................................... 47
BAKŁAŻAN NADZIEWANY - PIKANTNY
............................................................................................ 50
sos do makaronu z tunczykiem
....................................................................................................... 52
Ruskie gołąbki
.................................................................................................................................... 53
Gulasz z kabaczkiem
......................................................................................................................... 54
Tarta z cebulą i boczkiem
................................................................................................................. 55
Tradycyjne pyzy z mięsem mielonym
............................................................................................. 57
Pierożki z serem i szynką
................................................................................................................. 58
Bułeczki faszerowane mięsem
......................................................................................................... 59
Rozgrzewający garnuszek
................................................................................................................ 60
Baba ziemniaczana po litewsku
..................................................................................................... 61
Pampuszki - knedle po rosyjsku
.....................................................................................................
Ciasto kartoflane z Kolonii.
..............................................................................................................
Zapiekane placki ziemniaczane z gyrosem i sosem tzatziki
.......................................................
Moja quesadilla z kurczakiem i pieczarkami
.................................................................................
Buritto
..................................................................................................................................................
Tarta z grzybami i oscypkiem
..........................................................................................................
Gołąbki bez zawijania
........................................................................................................................
63
64
65
67
68
69
72
pierogi z mięsem i kapustą
Autor:
Ewaaa
Przepisów:
70
Ocena:
2203
> 6 os. > 60 min
łatwe
tanie
Składniki:
ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki
oleju
1 i 1/3 - 1,5 szklanki mocno ciepłej
wody
szczypta soli
farsz: 1 kg mięsa wołowego (zwykle
daję rosołowe bez kości)
0,5 kg kiszonej kapusty z marchewką, 2
średnie cebule
sól, pieprz, 2 liście laurowe, ziele
angielskie
Sposób przygotowania:
1
Mięso myjemy, kroimy w średnią kostkę, zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy, 4 kuleczki
ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki soli. Wołowinę zagotowujemy, zbieramy szumy, gotujemy dalej
pod przykryciem na małym ogniu, uzupełniając wodę, do miękkości, następnie studzimy.
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna możemy przepłukać, ja tego nie robię, bo lubię tę
kwaskowatość. Odciskamy z soku, kroimy drobno, zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy i
gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut, jeśli trzeba uzupełniamy wodę, następnie
studzimy.
Potem kapustę odciskamy z soku, przekładamy do miski.
Cebule obieramy, siekamy, smażymy na złoto na oleju, odcedzamy z tłuszczu, przekładamy do
miseczki.
Mięso i kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Następnie
dodajemy 1/4 łyżeczki czarnego, najlepiej świeżo zmielonego pieprzu, przestudzoną cebulę, sól
do smaku, dokładnie mieszamy.
pierogi z mięsem i kapustą
Strona 2
2
UWAGA: Jeśli pomimo kapusty farsz wydaje Wam się "suchy", można dołożyć parę łyżek
wywaru z wołowiny.
Z mąki, oleju, wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto, dzielimy je na 3 części, dwie zawijamy w
ściereczkę, trzecią wałkujemy cienko, wykrawamy kółeczka, wypełniamy farszem i dokładnie
sklejamy.
3
Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 - 6 minut od wypłynięcia, odcedzamy.
Podajemy na przykład ze skwarkami z boczku, masłem lub usmażoną na złoto cebulką.
pierogi z mięsem i kapustą
Strona 3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin