Suszone pomidory.pdf

(2544 KB) Pobierz
09.01.2014
Strona główna Gazeta.pl
Poczta
Forum
Blox.pl
Radio
Suszone pomidory
Gazeta Wyborcza
więcej
Zaloguj się
Zaloguj się
Lubię to!
15 tys.
Kalendarium
Blogi
Ludzie
Zdjęcia
Magazyn
Kuchnia
Blogi
Felietony
Design w kuchni
Podróże
Przepisy
Alkohole
Eko
T reści Premium
spraw dzonakuchnia
Masz już blog? Dodaj wpis po
zalogowaniu.
Załóż swojego bloga
O autorze
sprawdzonakuchnia
Uwielbiam gotowanie, pieczenie,
fotografię, dalekie i bliskie
podróże... prowadzę bloga
kulinarnego
sprawdzonakuchnia.pl
by dzielić się pysznymi przepisami.
Zobacz więcej blogów
Załóż swojego bloga
sprawdzonakuchnia
Blog pisze
sprawdzonakuchnia
41440
124
43
21.08.2012 09:13
SUSZONE POMIDORY
0
Lubię to!
0
Domowe suszone pomidory, to najlepsze pomidory pod słońcem. Nie jadłam lepszych niż
te robione właśnie w domu, są soczyste i pełne aromatu. Najważniejsze - są bez żadnych
konserwantów i polepszaczy. Można je doprawić według swoich upodobań, ja robię
zawsze w kilku wersjach. Jedne z oregano i bazylią, inne z tymiankiem, oregano i
suszonym czosnkiem. Jeszcze inna wersja to z suszonymi papryczkami chilli. Możliwości
jest wiele. Przyprawy należy dodać do słoika, w którym będziemy przechowywać pomidory
co wzmocni ich smak, a oliwa nabierze wspaniałego smaku. Wszystko zalane oliwą z
oliwek z drugiego tłoczenia. Oliwę po zjedzeniu pomidorów wykorzystuję do sałatek i
smażenia. Oczywiście, do zalania pomidorów można użyć oliwy lub dowolnego oleju, ja
najbardziej lubię oliwę z oliwek. Korzystam z tej z drugiego tłoczenia ponieważ jest tańsza,
a równie smaczna jak ta z pierwszego.
Składniki:
2 kg pomidorów ( koniecznie gruntowe, owalne )
4 łyżki suszonego oregano
3 łyżki suszonej bazylii
magazyn-kuchnia.pl/blogi/sprawdzonakuchn/2012/08/suszone_pomidory/1
1/4
09.01.2014
Suszone pomidory
sól, pieprz
2 łyżki ciemnego cukru lub fruktozy
3 łyżki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
Dodatkowo:
ulubione przyprawy: oregano. tymianek, bazylia, suszony czosnek, suszona papryczka
chilli, itp.
oliwa do zalania pomidorów
słoik
Wykonanie:
Pomidory dokładnie umyć, wszystkie przekroić na pół. Łyżeczką wyjąć gniazda nasienne.
Układać na dużej tacy do pieczenia, jeden obok drugiego, przeciętą stroną do góry.
Skropić delikatnie oliwą, posypać solą, pieprzem, cukrem, oregano i bazylią. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 80 - 100 °C. Pomidory suszyć przez około 6 do 8 godzin.Słoik
umyć i wyparzyć gorącą wodą. Na dno ułożyć warstwę pomidorów, przesypać odrobiną
oregano, bazylii, czynność powtarzać. Zalać pomidory oliwą lub olejem, docisnąć aby
wyszło powietrze z pomiędzy nich, szczelnie zamknąć.Pomidory tak przygotowane, które
przeznaczamy do zjedzenia w ciągu miesiąca, przechowujemy w chłodnym miejscu lub
lodówce.Jeśli pomidorów robimy więcej, proponuję poddać je pasteryzacji. Na dno
dużego garnka włożyć bawełnianą ściereczkę złożoną na cztery części. Następnie włożyć
słoiki i zalać je wodą do wysokości 3/4 słoika. Pasteryzować około 20 minut w
temperaturze 85 - 95°C. Należy pilnować aby woda się nie zagotowała.
magazyn-kuchnia.pl/blogi/sprawdzonakuchn/2012/08/suszone_pomidory/1
2/4
09.01.2014
Suszone pomidory
Zobacz więcej:
blogujemy, oliwa, suszone pomidory
PODZIEL SIĘ
Facebook
Wykop.pl
Tw itter
Wyślij e-mailem
Czytaj więcej na blogu
sprawdzonakuchnia.
ZOBACZ TAKŻE
Babeczki cynamonowe
Składniki na ciasto: 25 dag mąki 5 łyżek cukru 1
torebka cukru w aniliow ego 1 jajko 12 dag masła
s...
25 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/w mojejkuchni
Kulebiak
Wykonany dw ukrotnie (że niby na próbę) przed
św iętami. Na stole w igilijnym rów nież się...
12 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/old-w hite-
table
JAJKA NA TWARDO W SOSIE
MAJONEZOWYM
Jak już
w spominałam...
Tarta z łososiem i mozzarellą
Brak czasu zabieganie, kto tego nie dośw iadcza
szczególnie przed św iętami, a jeść trzeba! M...
magazyn-kuchnia.pl/blogi/sprawdzonakuchn/2012/08/suszone_pomidory/1
3/4
09.01.2014
10 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/gustanatalerzu
Suszone pomidory
10 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/spraw dzonakuchn
Komentarze (2)
najnowsze popularne
bocado
2 lata temu
0
Muszę spróbować zrobić sama, uwielbiam suszone pomidory!
świetny przepis
Pokaż odpowiedzi (1)
Odpowiedz
Zaloguj się
lub
zarejestruj,
aby dodać komentarz
Na skróty:
Polecamy:
Gazeta.pl
Plotki
Wiadomości
Gry
Sport.pl
Biznes
Gazeta Wyborcza
Radio internetowe
Praca
Program TV
Prognoza pogody
Newsletter
RSS
Poczta
Filmy
Muzyka
Wyniki Lotto
Programy TV
Copyright © Agora SA
O nas
Staże u nas
Reklama
Prywatność
Wszystkie artykuły
Licencje
Wszystkie blogi
Poleć stronę
Zgłoś błąd
magazyn-kuchnia.pl/blogi/sprawdzonakuchn/2012/08/suszone_pomidory/1
4/4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin