Żywienie - koło 2 (1).odt

(29 KB) Pobierz
  1. ile wody wypija locha w ciąży? 8-15 litrów
  2. ile wody wypija locha podczas laktacji? Do 15 +1,5 na każde prosię
  3. o ile może wzrosnąc masa lochy na skutek anabolizmu ciążowego? 40 kg
  4. co nie jest składnikiem pokarmowym? składniki bioaktywne
  5. jaką metodą badamy wartośc białka paszy u bydła? woreczki in situ
  6. co świadczy o prawidłowych reakcjach anabolicznych w ciąży u świni? Grubośc słoniny 15-20 mm
  7. co w najwyższym stopniu wpływa na spożycie karmy przez psa? Smakowitośc
  8. co w najmniejszym stopniu wpływa na spożycie karmy przez psa? Wartośc energetyczna
  9. kolagen charakteryzuje się: dużo hydroksyproliny, mało tryptofanu i lizyny (zależy jakie będą odp)

10.              nieprawidłowe wybarwienie sierści u kotów: niedomiar tyrozyny (syndrom czerwonego włosa) lub niedomiar Cu (zależy, jakie odpowiedzi będą wymienione)

11.              fruktooligosacharydy-prebiotyki

12.              indeks wartości biologicznej białka w karmach pełnoporcjowych dla psów-70%

13.              bakteryjne fermentacje cukrów w przewodzie pokarmowym kotów: beta-galaktozydazy, nietrawienie laktozy (laktozę można podawac kociętom i kotkom karmiącym

14.              współczynnik strawności białka ogólnego paszy ulegającego rozkładowi w żwaczu badamy: metodą woreczków in situ

15.              metoda bilansowa pośrednia służy do oznaczania: zapotrzebowania zwierząt na składniki pokarmowe

16.              wartośc odżywczą białka ogólnego paszy ocenia się przy pomocy metod: wszystkie odpowiedzi poprawne

17.              metodę gazometryczną stosuje się do określania współczynników strawności paszy stosowanych w żywieniu: bydła

18.              rozładunek i wstępna obróbka surowców odbywa się w: wieży przyjęciowej

19.              ekstruzja metodą na sucho jest to proces, w czasie którego na obrabiany materiał działa: ciepło i ciśnienie

20.              dopuszczalna łączna zawartośc nasion chwastów wynosi: 1%

21.              w wyniku obłuskiwania bobiku zmniejsza się zawartośc: włókna o 1,5 %

22.              rozdrobnienie materiału paszowego: przyspiesza proces rozpuszczania i suszenia

23.              tłuszcze wykorzystywane w przemyśle paszowym mogą być transportowane w stanie ciekłym lub stałym

24.              o jakiej wydajności rocznej zakłady paszowe spotykamy najczęściej: wp50 0 wydajności 90 tys.

25.              procesy oznaczone skrótem HTST ograniczają: rozkład witamin i denaturację białek

26.              otwarte: czym jest energia netto laktacji, materiały wysokoenergetyczne dla świń (należy wymienic przykłady i napisac w jakim stopniu uzupełniają zapotrzebowanie energetyczne dla świń, czy coś takiego), czym jest energia strawna, wartośc pokarmowa, biodostępnośc, energia produktywna, produkt metaboliczny, energia metaboliczna, nrc

27.              energetyczne potrzeby psa na byt wynikają z: masy ciała, powierzchni ciała, zależą od aktywności psa, wszystkie odpowiedzi poprawne [jeśli jest takie pytanie-wszystkie odp poprawne, jeśli pytają, z czego te potrzeby wynikają najbardziej-z powierzchni]

28.              BARF u psów obniża ph żołądka

29.              flushing u suk stosowany jest: dla wzbogacenia dawki pokarmowej 2-3 dni przed kryciem

30.              ogólne zapotrzebowanie na białko w diecie psów: powinno być zaspokojone w 50% białkiem zwierzęcym

31.              maksymalna ilośc włókna w karmie dla kotów: do 4% (u psów do 2-3%)

32.              koty można utrzymac na diecie bezwęglowodanowej pod warunkiem: dostatku w karmie AA glukogennych

33.              przyczyną niedoboru Ca w stosunku do P w diecie kotów jest: duży udział mięsa, mały kości

34.              prawidłowy stosunek Ca do P w dawce dla kotów powinien wynosic 1,1:1 lub 0,9:1 (w zależności od tego,która odpowiedź się pojawi)

35.              ilośc NaCl dla kotów: 1% suchej masy (by pobierały wodę, inaczej ryzyko kamieni nerkowych)

36.              czynnikiem decydującym o przechowywaniu bez strat jest czystośc botaniczna: min 95%

37.              w polskim przemyśle paszowym stosowane surowce ciekłe: melasa i tłuszcze

38.              obłuskiwanie soi utrudnia: wysoka zawartośc tłuszczu w ziarnach

39.              prażenie jest wykorzystywane przy obróbce: nasion oleistych (także nasion zanieczyszczonych mikrobiologicznie, soi pełnotłustej)

40.              wytwórnie pasz odróżnia się od zakładów: pasze poddawane są uszlachetnianiu

41.              moczenie stosuje się do pasz/ziaren: pęczniejących (24 h dla strączkowych, dla niektórych ziaren zbóż 12)

42.              graniczny udział żyta w paszach dla świń-10% (min 10% u loch, max 40% u tuczników)

43.              obniżenie temperatury otoczenia lochy o 5 stopni zwiększa zapotrzebowanie bytowe o 10%

44.              duża dawka dla loch prośnych do 90. dnia ciąży zawiera: 11 MJ/kg i >8% włókna

45.              flushing odnosi pozytywny skutek u loch p przypadku: późnego odsadzenia prosiąt (ok. 6 tyg.)

46.              karmienie stałą karmą:

-kocięta po 4 tyg

-szczenięta po 3 tyg

-prosięta w 1 tyg

47.              skarmianie świń karmą o charakterze alkalicznym powoduje: gorsze wykorzystanie paszy (dlatego podaje się kiszonki-by zmniejszyc alkalizację przewodu pokarmowego)

48.              stosunek AA egzogennych do endogennych: 45:55

49.              do wskaźników naturalnych występujących w paszach należy: lignina,SiO2

50.              stadium wegetatywne ma znaczenie w skarmianiu: zielonkami

51.              do wykluczaniagrubych zanieczyszczeń w zakładach paszowych stosuje się: kraty

52.              czynniki niezależne od zwierząt to: żadna odpowiedź poprawna (wymieniona była aktywnośc zwierzęcia, płec/rasa, intensywnośc pracy)

53.              ile potrzeb energetycznych zaspokajają pasze objętościowe

-u loch karmiących 1/3

-u prośnych 2/3

54.              silos: magazyn

55.              od kiedy karmy o wyższej zawartości energii u suk karmiących: po 5 tyg

56.              metoda matematyczna przy ocenie strawności, główne założenie: ...(zaznaczyłam c, nie wiem, czy dobrze; jest o tym wzmianka w podręczniku, na stronach podanych przez 5% mocy)

57.              od jakiej masy kształtują się cechy płciowe u loch: 30-35 kg

58.              od czego zależy zawarośc wit A w przypadku loch karmiących/prośnych: w dużym stopniu od zawartości w paszy

59.              współczynnik strawności: ilośc składników strawionych z paszy

60.              proces drożdżowania: warunki tlenowe , 38 stopni

61.              niska jakośc paszy spowodowana: niedoborem AA egzogennych

62.              wybór metody uszlachetniania zależy od: tego, co w paszy możemy zmienic

63.              metoda ossera: stosunek AA egzogennych w badanej dawce do AA w składzie białka standardowego (białka jaja kurzego)

64.              wilgotnośc po prażeniu: 2%

65.              w jakiej temperaturze możemy mieszac melasę: 35-40 stopni

66.              jaką metodą badamy strawnośc paszy, która nie może być paszą podstawową? Wszystkie odpowiedzi poprawne (wymieniona była metoda bilansowa pośrednia, różnicowa, substytucyjna)

67.              dlaczego koty mogą dostawac tak dużo białka w paszy: obecnośc enzymów (aminotransferaza alaninowa, dehydrogenaza glutanowa)

68.              jaki okres przydatności ma najczęściej pasza: … (z kilku odpowiedzi albo 6 msc, albo rok, raczej rok)

69.              co zwiększa strawnośc słomy/siana: ługowanie

70.              mos: głw. odżywiają enterocyty, ale także: prebiotyki/dostarczają witaminy B (zależy, co będzie wymienione)

71.              dlaczego popularna jest ekstruzja na mokro: nie trzeba dodawac tłuszczu, można ekstruzowac ziarna z małą ilością tłuszczu (poniżej 15%)

72.              natłuszczenie paszy dla lochy prośnej: 4%

73.              kamienie nerkowe u psów: nadmiar Ca i Mg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin